Bakan Ergün: ABD ve Türkiye’nin iş birliği küresel sorunlara çözüm sunacak

Bakan Ergün: ABD ve Türkiye’nin iş birliği küresel sorunlara çözüm sunacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ile ABD arasında biyomedikal, mühendislik, malzeme bilimleri, tarım, doğal afetler, eğitim ve enerji olmak üzere 7 alanda işbirliğini güçlendirmek için neler yapılması gerektiğini inceleyeceklerini söyledi. Ergün, ”İki ülkenin bu alanlarda gerçekleştireceği işbirliğinin küresel birçok sorunun çözümüne katkı sağlayacağına inanıyorum.” diye konuştu.


Türkiye ile ABD arasındaki üst düzey Bilim ve Teknoloji İşbirliği Toplantısı, Rixos Otel’de yapıldı. Toplantıda konuşan Ergün, Türkiye ile ABD ilişkilerinin çok uzun zamana dayandığını, geçmişte stratejik ortaklık olarak anılan ilişkilerin, artık model ortaklık aşamasına geçtiğini açıkladı. İşbirliğinin geçmişine bakıldığında, ağırlıklı olarak dış politika ve askeri konuların öne çıktığını dile getiren Ergün, buna karşın diğer alanların biraz geri kaldığına dikkat çekti. 7 alanda işbirliğini güçlendirmek için neler yapılması hususunu bugünkü toplantıda masaya yatıracaklarını ifade eden Ergün, şu bilgileri verdi:


“Biyomedikal ve yaşam bilimleri alanında kanser araştırmalarında işbirliği fırsatları bulunurken, tarımda yenilikçi teknolojiler alanında ise gıda teknolojilerine yönelik projeler üzerinde durulacaktır. Eğitim ve eğitim teknolojileri alanı, ABD’deki teknoloji devlerinin de ilgisini çeken Fatih Projesi gibi konuları kapsamaktadır. Doğal afetler alanında ise her iki ülkenin de maruz kaldığı deprem, sel, fırtına gibi afetlere karşı geliştirilebilecek projeler ele alınacak. Enerji alanında TÜBİTAK’ın da üzerinde çalıştığı kömür gazlaştırma teknolojisi gibi projeler üzerinde durulacaktır.”


Ergün, toplantıda Türkiye ve ABD arasında öncelikli alanlarda işbirliklerini artırmaya yönelik mekanizmaları belirlemek için her iki ülkeden 100’ün üzerinde kamu, akademi ve özel sektör temsilcisinin bir araya geleceğini belirtti. Katılımcıların bu alanlarda birçok ortak payda ve öncelik tespit edeceklerini aktaran Bakan Ergün, ”Her ülke, sadece kendi coğrafi sınırları içindeki bilgi birikimine ve beyin gücüne dayalı stratejiler üretirse hem tek tek ülkeler hem de dünyamız, potansiyelinin altında kalacaktır. Bilgi birikiminin ve bilginin dolaşımının önündeki engelleri kaldırdığımız sürece çok daha iyi, faydalı ve olumlu işler yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.