Astronotlar uzayda temizliği böyle yapıyor

Astronotlar uzayda temizliği böyle yapıyor

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda(ISS) bulunan Rus astronot, istasyonda temizliğin nasıl yapıldığını gösterdi.

İstasyonda görevli Roskosmos astronotu Sergey Volkov, istasyonda nasıl toz alındığını gösteren videoyu yayınladı. Uçan elektrikli süpürge ile istasyonun havalandırma ve duvarlarında biriken tozları temizleyen Volkov, bu işi düzenli yaptıklarını kaydetti. Yerçekimi olmayan ortamda süpürgeyi rahat kullanmak için ayakları arasında sıkıştıran ve tavanda gezinerek temizlik yapan Volkov, istasyonunun havalandırma ve hassas yerlerinde biriken tozları çok rahatlıkla temizlediğini ifade etti.

Daha önce de İngiliz astronot Tim Peak yayınladığı videoda istasyonun temizliği hakkında bilgi vermişti.

Her haftanın Cumartesi günü astronotların bütün çalışmalarına ara vererek istasyonda temizlik yapmaları mecburi. Temizlik gününde istasyonda bulunan özel elektrikli süpürge ile istasyonun tozu alınıyor ve özel bezler sayesinde monitör ve dijital aletler temizleniyor.

İstasyonda küf, mantar ve bakterilerin fazla bulunduğu biliniyor. Uzayda su damlacıkları içinde amip, protozoa ve diğer mikro-organizmalar yaşayabildiği için astronotlar egzersizlerden sonra kullandıkları elbiseleri hemen kurutuyor.

Rus astronot Sergey Volkov, Soyuz TMA-18M uzay aracı ile Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden 2 Eylül 2015’te ISS’e gitmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.