Apple yeniliklerini tanıttı, yeni iPhone’dan haber yok

Apple yeniliklerini tanıttı, yeni iPhone’dan haber yok

Amerikalı teknoloji devi Apple, aylardır merakla beklenen tanıtımını yaptı. San Francisco şehrinde düzenlenen Dünya Geneli Yazılım Geliştiricileri Konferansı’nda (WWDC) pek çok yenilik tanıtıldı. Bunlar arasında bir sonraki iPhone modellerinde kullanılacak iOS 7 işletim sistemi de yer aldı.

Konferansın açılışını Apple’ın CEO’su Tim Cook yaptı. Şirketin efsanevi patronu Steve Jobs ile başlayan gelenek burada da bozulmadı ve ilk olarak şirketle ilgili veriler aktarıldı.

Cook’un aktardığı bilgilere göre, Appstore’dan şimdiye kadar 900 milyon uygulama (app) kullanıma sunuldu ve bu uygulamalar 50 milyardan fazla indirildi. Cook, ayrıca dünya genelinde de appstore’lardan alış veriş yapan yaklaşık 570 milyon kullanıcı olduğunu açıkladı.

iOS 7 VE YENİ ÖZELLİKLER

Apple’ın merakla beklenen mobil işletim sistemi iOS 7 tanıtıldı. iPhone, iPad ve iPod gibi mobil cihazlarda kullanılan işletim sisteminin bir önceki versiyonu iOS 6 ile pek çok noktada ayrışıyor.

Semboller (icon), yazı karakterleri, yeni renkler tamamen değişmiş durumda. iOS 7′nin sloganı ise; “Basitlikten sadelik”

iOS 7′de üç boyutlu efektler yeni işletim sistemine ayrı bir canlılık katıyor.

Daha önceki versiyonlarda kullanıcıların ısrarla istediği ‘multi-tasking’ fonksiyonu nihayet bu sürümde yer alıyor. Bu özellik uygulamalar arasında rahat bir geçiş sağlıyor.

iOS 7′de bir başka yenilik ise, ‘Kontrol Merkezi / Control Center’ fonksiyonu. Böylelikle bu bölümde önemli olan bütün ayarlara bir anda ulaşmak mümkün olacak. Uçuş modu, kablosuz ağ (wifi) ayarları, ekran ışık ayarı, hatta el feneri fonksiyonu bile mevcut.

Söz konusu yeni mobil işletim sistemi, yeni nesil iphone’larda kullanılacak.

SAFARİ’DE YENİLİKLER

iOS 7′nin yanı sıra Tim Cook’un tanıtımını yaptığı bir başka yenilik ise Apple’un internet tarayıcısı (internet browser) Safari’de yapılmış.

Başlıca öne çıkan özellikleri: Artık 8′den fazla pencere (tab) yan yana açılabilecek, ayrıca Apple uygulamaları otomatik olarak aktualize edilecek.

AIRDROP

Apple daha önce Mac OS X işletim sistemiyle birlikte kullanıma sunduğu AirDrop uygulamasında kısmi yenilikleri gitmiş. Kullanımı daha sade ve kablosuz ağ üzerinde (wifi) dosya paylaşımı kolaylaşıyor.

Ancak bu özellik iPhone 5, iPad 4, iPad mini ve iPod toch’ların 5. jenerasyonu için kullanıma sunuluyor.

Kamera uygulaması da fotoğraf paylaşım ağı Instegram’la entegre hale getirilmiş.

SİRİ İÇİN YENİ ERKEK SESİ

Apple’ın WWDC’de tanıttığı bir başka özellik ise Siri uygulamasıyla ilgili. Daha önce kadın sesi kullanılan Siri’ye, bundan böyle erkek sesi de eklendi.

Siri ile ilgili en can alacı özellik ise, otomobil kullanıcılarını ilgilendiriyor. Siri doğrudan otomobilin camına yansıtılıp sürücü tarafından yönlendirilecek. Apple bunun için araba üreticileriyle anlaşmalarını sürdürüyor.

iRADIO NİHAYET KULLANIMDA

Apple fanatiklerinin merakla beklediği bir diğer konu ise radyo idi. Bu konuda da bir yenilik tanıtıldı.

iTunes’a entegre olarak çalışacak yeni uygulama, kullanıcının zevkine göre radyo istasyonlarını sınıflandıracak ve buradan dinleme imkanı sağlayacak…

En güzel yanı ise, her şeyi paralı yapmayı seven Apple’ın bu uygulamayı ücretsiz olarak hizmete sunması. Ayrıca reklamsız da olacak. Ancak bu durum sadece iTunes-Match müşterileri için geçerli.

Söz konusu uygulama Mac’lerde ve Apple TV’de de kullanıma sunuluyor.

ACTIVATION LOCK NE İŞE YARAR?

iOS 7 ile birlikte sunulan bir başka özellik ise ‘activation lock’ adını taşıyor. Bu özellik sayesinde aletlerin çalınmasının önüne geçilmek isteniyor.

Aletin sahibi (iphone, ipad, ipod için) bu özelliği aktive ettiği takdirde içindeki bilgiler tamamen silinemeyecek ve alet yeniden aktive edilemeyecek.

iOS 7 NE ZAMAN KULLANILABİLECEK?

Apple’ın yeni mobil işletim sistemi iOS 7, şimdilik uzmanlara açık. Yani yazılım geliştiricileri deneyebilecek. Apple müşterileri ise söz konusu yeni özelliklerle bu yılın güz aylarında tanışabilecek.

Apple müşterileri için bir başka kötü haber ise, iOS 7 güncellemesi iPhone 4 ve üst modeller ile, iPad 2 ve üst modeller, ipad mini ile iPod tocuh’ların 5. jenerasyonu için hizmete sunulacak. Daha eski Apple mobil cihazlar için güncelleme mümkün olmayacak.

APPLE’IN DİZ ÜZTÜ BİLGİSAYRLARI

Apple’ın diz üstü (notebook) bilgisayarlarından MacBook Air’ların yazılımlarında yenilik yok, sadece donanımda yenilik gelecek.

Haswell işlemcilerle daha güçlü performansa sahip olacak MacBook’larda pil/batari süreleri de 12 saate kadar çıkacak.

Yeni Mac Pro’lar ise henüz tamamlanmış değil. Ancak satışa hazır hale geldiğinde 12 çekirdekli Intel Xenon işlemci ve çok hızlı flash belleğe sahip olacak.

Söz konusu yeni bellek türü şimdiki Mac Pro’larda bulunan belleklerden 10 kat daha hızlı çalışacak.

VE… OS X’İN YENİ ADI: MAVERICKS

Konferansta Mac işletim sistemi OS X’lerin yeni versiyonu da yer aldı. Daha önce ‘Lion’ ve ‘Mountain lion’ gibi isimler kullanılarak tarif edilen işletim sisteminin yeni adı ‘Maveriks’ olarak açıklandı.

Eski işletim sistemine göre Mavericks’te çarpıcı özellikler yok. Ancak, pencereler Finder’da da açılacak. Ekranlara göre optimize edilmiş çözünürlük imkanları sunacak. Yeni enerji tasarruf uygulaması ile yüzde 70′e kadar tasarruf sağlanabilecek.

Safari’de de daha hızlı performans ve daha az enerji tüketimi hedeflenmiş. iCloud özellikleri de yeni sisteme daha iyi entegre edilmiş durumda.

OS X, iOS İLE YAKINLAŞIYOR

Yeni işletim sistemi OS X’te (Mavericks) tanıtılan yeniliklerin dikkat çekici özelliği ise, Apple’in mobil işletim sistemi iOS’e yakınlaşmış olması.

iOS’te kullanılan mobil uygulamaların bazıları OS X’lerde de yer alıyor. En önemli uygulama ise, Apple Maps. iBooks da yeni sisteme entegre edilmiş.

Apple kullanıcıları söz konusu uygulamalar için biraz daha bekleyecek. Ancak yazılım geliştiricileri şimdiden denemeye başlayabilecek.

iPHONE 5 VEYA iPHONE 6 YOK…

Bütün dünyadaki Apple kullanıcılarının merakla beklediği yeni iPhone’lar konusunda ise herhangi bir tanıtım yapılmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.