AB ve İngiltere sağlık kurulları, AstraZeneca aşısının güvenli olduğunu açıkladı

AB ve İngiltere sağlık kurulları, AstraZeneca aşısının güvenli olduğunu açıkladı

13 Avrupa Birliği ülkesinin uygulamasını durdurduğu AstraZeneca firmasına ait koronavirüs aşısıyla ilgili bugün İngiltere’de ilaç ve sağlık ürünleri kurulu (MHRA) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) bir karara vardı. Sağlık otoriteleri, AstraZeneca aşısıyla bu ülkelerdeki ölüme sebep olan kanda pıhtılaşma vakalarının bir ilgisi bulunmadığını duyurdu.

Ancak yine de kurumlar, bu aşıyı olduktan sonra yoğun baş ağrısı yaşayan kişilerin doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.

AB ülkelerinde bugüne kadar 5 milyona yakın kişi AstraZeneca aşısı oldu. Bunlar arasından 30 tane kan pıhtılaşması vakası raporlandı. Bunun üzerine aralarında Almanya, Fransa ve İspanya’nın da olduğu 13 AB ülkesi AstraZeneca’yı kullanmayı “tedbiren” durdurmuştu.

Önceki gün bir açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü de aşıyı inceleyeceklerini fakat şu aşamada kullanımı durdurmak için yeterli gerekçe olmadığını söylemişti.

AstraZeneca aşısı, BionTech ve Moderna’nın ürettiği Covid-19 aşılarına kıyasla hem daha ucuza mal ediliyor hem de çok soğuk derecelerde saklanmayı gerektirmiyor. Bu sebeple de, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve üçüncü dünya ülkelerinde yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

Bugün ABD de kullanmadığı 4 milyon doz AstraZeneca aşısını Meksika ve Kanada’ya gönderebileceğini duyurmuştu.

Her ne kadar uzmanlar AstraZeneca aşısının diğerlerinden farklı olmadığını söylese de, özellikle gelişmiş ülkelerde aşılanmayı bekleyen insanların, BionTech ve Moderna’yı tercih ettikleri, AstraZeneca konusunda tereddütlü oldukları yönünde haberler medyaya yansıdı.