1976 yapımı Apple-1, New York’ta açık artırmayla satılacak

1976 yapımı Apple-1, New York’ta açık artırmayla satılacak

Çok hatırlanmasa da Apple’ın çok sevilen ve nadir bulunan 1976 üretimi bilgisayarlarından biri, bu ayın sonunda açık arttırmaya çıkacak.

200 orjinal ürünün şu an sadece 12 tanesi çalıştırılabilir durumda. Ünlü müzayede şirketi Sotheby, anakartların büyükannesi sayılan bu ürünün en az 180 bin dolardan alıcı bulacağını düşüyor. 15 Haziran sabahı New York’ta gerçekleşecek müzayedeyi yönetecek olan Sotheby’ın uzman müzayedecisi Selby Kiffer, ürün hakkında ”Bu ürün hem çalışır durumda. Hem de Apple-1’lerin çoğunda mevcut olmayan bütün orjinal donatılara da sahip. En çok heyecanlandığımız şey de ürünün şimdi çok önemli gözükmese de 12 sayfalık orjinal kullanma klavuzu ile gelmesi. Bu çok özel. Çünkü bu klavuz 1976’da satın alabileceğiniz her şeyi içeriyor.” diyor.

Bu aslen bir kasası, güç kaynağı, monitorü ve klavyesi olmayan ve olabildiğince yalın bir şekilde satılan bir ana işlem kartı olan Apple-1nın gene kasası olmadan satılacağı anlamına geliyor. Şimdinin aksine o dönemin bütün bu parçaları ayrı ayrı alıp birleştirmek kullanıcıların işiydi.

Apple’ın kuruluş sözleşmesinin 1.6 milyon dolarlık açık arttırma satışı esnasında da görevli olan Kiffer, sözleşmenin satışı için ilk bekledikleri rakamın “120 bin ile 180 bin arasında olduğunu, belki biraz daha üstüne çıkar diye ümit ettiklerini, olağan müzayedelerden daha da uzayarak 7 dakika süren açık artırma esnasında yarım milyon dolara çıkar diye düşündüklerini, ama hiç kimsenin bu kadar yüksek bir rakamı öngöremediğini” belirttikten sonra Apple-1’e ilginin çok yüksek olacağını düşündüklerini ekliyor.

Bir önceki Apple-1 satışı Christie’nin Müzayede Evi’nde 2010’da İtalyan bir bilgisayar koleksiyoncusunun anakartı ve yanında gelen Steve Jobs imzalı bir mektubu 212 bin dolara kazanmasıyla sonuçlanmıştı. Önümüzdeki Apple-1 müzayedesini cazip kılan bir başka önemli faktör de Jobs’un Apple’ı kurmadan 2 yıl evvel çalışmakta olduğu Atari şirketinin Dünya Kupası Futbol oyununu daha ilginç hale getirmek için önerdiği değişiklikleri ve bir Budist mantrası olan ”Gate Gate paragate parasamgate bodhi svaha!’ sözlerini kurşun kalemle yazıp çizmiş olduğu nadide bir memonun da açık artırmayı kazanana takdim edilecek olması. Sırf bunun bile fiyatı 10-15 bin dolar daha artıracağı bekleniyor.

Livermore’lu bilgisayar programcısı ve Klasik Bilgisayar Festivali kurucusu Sellam Ismail, 2000 yılından bu yana elinde bulunan 50’ye yakın Apple-1 arasından çalışır durumda olanlardan 6-7 tanesini satmış; ilk satışını 25 bin dolara sonuncuyu da 2008’de 30 bin dolara gerçekleştirmiş. Müşterileri arasında 28 bin dolara satış yaptığı Microsoft kurucularından Paul Allen da bulunan İsmail, ilk anda Christie’nin Müzayede Evi’nin gerçekleştirdiği 212 bin dolarlık satışın gülünç olduğunu ve alıcının parasının aklından daha fazla olduğunu düşündüğünü, ama şu anda bir sonraki satışında 180 bin dolara rahatlıkla gerçekleşebileceğine inandığını söylüyor. Bunun nedeni olarak da geçmişte ilgili kesim sadece teknolojiyi takdir eden teknoloji hastalarından oluşuyorken, şu anda bunu koleksiyonerliğe dökmüş zengin bir alıcı kitlesinin de mevcut olmasını gösteriyor.

İsmail, “Ben her zaman parasal değeri değil, tarihsel değeri vurguladım ve bunun bir zengin oyunu olmasını arzu etmedim. Ama sanırım artık öyle” diyerek bizlere “her yeni satış ile bunların daha da kıymetleneceği” mesajını veriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.