Zaman’a kayyım baskını, ABD medyasında geniş yer aldı

Zaman’a kayyım baskını, ABD medyasında geniş yer aldı

Türkiye’nin en çok satan gazetesi Zaman Gazetesi’ne yapılan kayyım atanması, ABD medyasında geniş yer aldı.

Dünyanın en büyük haber ajanslarından AFP, Reuters ve AP, kayyım baskınını ve sonrasında gerçekleşen sert polis müdahalesini an be an abonelerine aktardı. Uluslararası ajanslar, polis müdahalesinde çektikleri fotoğrafları tüm abonelerine servisledi.

ABD merkezli AP haber ajansı haberi şu ifadelerle duyurdu: “Türkiye’nin en yüksek tirajlı gazetesine zor kullanarak el konulmasının ardından Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki basın özgürlüğü erozyonuna karşı sesini yükseltmesi için giderek daha fazla baskıyla karşılaşıyor. Fakat mülteci kriziyle ilgili Türkiye’nin yardımını garantilemeye çalıştığı bu dönemde, AB’nin Ankara’ya dik bir duruş sergilemesini bekleyen çok fazla kişi bulunmuyor.”. Polisin, Zaman Gazetesi merkez binasına girebilmek için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandığını aktaran AP, “Bu hareket, hükümet yanlısı haber kuruluşlarının baskın olduğu ve sansürün sıradan bir durum haline geldiği ülkedeki muhalif medya kuruluşlarının sayısını daha da azalttı. NATO üyesi olan ve aynı zamanda AB üyeliği isteyen ülkedeki insan hakları yozlaşması hakkında alarmlar çalmaya başladı.” dedi.

Ajans, kararın, AB liderlerinin 7 Mart’ta Türkiye’yi, Avrupa’ya giden mültecilerin akışını azaltmak üzere daha çok çaba harcamaya ve iltica şartlarına sahip olmayan binlercesini geri almaya ikna etmeye çalışacakları toplantıdan birkaç gün önce gerçekleştiğine dikkat çekti. AP’nin servis ettiği haber, Washington Post, Wall Street Journal başta olmak üzere birçok medya organında geniş bir şekilde yer aldı.

BASINA BASKILAR DEVAM EDERKEN, TÜRKİYE, ZAMAN’A EL KOYDU

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminin basın özgürlüğüne karşı baskısının son örneği olarak, cuma günü Türk yetkililer bir mahkeme kararıyla ülkenin tirajı en yüksek gazetesi Zaman’a el koymak üzere harekete geçti” diye yazdı. Haberi ‘Basına baskılar devam ederken Türkiye, Zaman Gazetesi’ne el koydu’ başlığıyla duyuran NYT, haberde polisin, gazete okurlarını dağıtmak ve zorla binaya girmek için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanıldığına da geniş yer verildi.

NYT, “Gazeteye el konması aynı zamanda hükümetin kendisinin en büyük düşmanları olarak gördüğü muhalif gazetecilere ve Müslüman bir vaiz olan Fethullah Gülen’in taraftarlarına karşı yürüttüğü kampanyanın da bir parçası” diyerek Hizmet Hareketi’ne karşı yürütülen cadı avının altını çizdi.

Gazetenin önünde toplanan Zaman okurlarına da haberinde yer veren NYT, ‘Cuma öğleden sonra el koymanın haberleri duyulduktan sonra gazeteyi destekleyenler, gazetenin İstanbul’daki binasının önünde toplanmaya başladı. Gazetenin internet sitesinde canlı olarak verilen bir yayında destekçilerin ‘Free press cannot be silenced. (Özgür medya susturulamaz.)’ şeklinde slogan attı. Bazıları, Türk bayrakları ve ‘Do not touch my newspaper. (Gazeteme dokunma.)’ yazılı pankartlar taşıdı. Yayında, gazetenin köşe yazarlarının kalabalığa hitap ettiği de görüldü.” ifadelerine yer verdi.

NYT haberinde “Zaman’ın İngiliz dilinde hazırlanan kardeş yayını Today’s Zaman’ın editörleri tarafından yayınlanan bir açıklamada şunlar söylendi: “Demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün en önemli mihenk taşı olan basın özgürlüğü adına en karanlık ve en kasvetli günlerden geçiyoruz. Entelektüeller, iş adamları, ünlüler, sivil toplum kuruluşları, medya kuruluşları ve gazeteciler tehditler ve şantajlarla susturuluyorlar.” denildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.