Yerel seçimleri kazanan AK Parti’nin seçim başarısı dış basında

Yerel seçimleri kazanan AK Parti’nin seçim başarısı dış basında

ABD ve Avrupa medyasında Türkiye’deki yerel seçimlerin sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “kesin zaferi” olarak yer aldı.

 

CNN “Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti”

Seçim sonrasında Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşmaya yer verilen haberde, Erdoğan’ın seçim sonuçlarını “Türkiye’de demokrasinin zaferi” olarak ilan ettiği kaydedildi.Başbakan Erdoğan’ın muhalefete sandıkta “Osmanlı şamarı” atıldığını söylediğini belirten haberde, Türkiye’de yerel seçimlerin Erdoğan’ın gücünün testi olarak görüldüğüne dikkat çekildi.

 

Washington Post: “Şikayetlere rağmen rahat kazandı”

“Türkiye Başbakanı’nın partisi yerel seçimlerde birinci parti oldu” başlığıyla başlayan haberde, “yolsuzluk skandalı ve şikayetlere rağmen”, AK Parti’nin seçimleri “rahat biçimde” kazandığı belirtildi. Haberde, “Pazar gününün sonuçları, Başbakan Erdoğan’ın popülaritesinin skandaldan çok az etkilendiğini ve Erdoğan’ın öngörülebilir bir gelecek için iktidarda kalmasına zemin hazırladığını gösteriyor” dendi.

Bloomberg: “Başbakan Erdoğan’ın yerel seçimde zafer kazandı ve “hainlerin” peşinden gideceğini açıkladı”

“Erdoğan’ın iktidarı sırasındaki en kötü siyasi kriz sırasında bile, muhalefet, 2002’de iktidara geldiğinden beri her seçimi kazanan AK Parti’nin egemenliğine pek gedik açamadı” ıfadesine yer verildi.

Wall Street Journal: “AK Parti seçimlerden kesin zaferle çıktı”

Haberde Başbakan Erdoğan’ın iktidarının referandumu olarak görülen yerel seçimlerden AK Parti’nin “kesin zaferle” çıktığına dikket çekilerek, bunun cumhurbaşkanlığına adaylık için Erdoğan’a “zemin hazırladığına” işaret edildi.

New York Times “Erdoğan açık ara kazandı”

“Başbakan Erdoğan’ın, iktidarına meydan okuyan Gezi Parkı odaklı gelişmeler ve yolsuzluk soruşturmalarına rağmen yerel seçimleri kazandığı” bildirildi diyen haberde, “Seçmenler, Erdoğan’ın 11 yıllık iktidarına ilişkin bir referandum olarak görülen yerel seçimlerde, AK Parti’ye yeni bir sağlam zafer kazandırdı” değerlendirmesinde bulunuldu. Haberde, sonuçların Erdoğan’ı, cumhurbaşkanlığı için yarışarak veya dördüncü kez Başbakan olmak için partisinin kurallarını değiştirerek iktidardaki zamanını uzatmaya yönelik arayışlara girmeye cesaretlendirebileceğine vurgu yapıldı.

Los Angeles Times: “Yolsuzluk skandalına rağmen Başbakan Erdoğan’ın partisi yerel seçimleri açık ara kazandı”

Haberde, AK Parti’nin seçimlerde oldukça büyük bir zafer kazandığı vurgulandı.

Financial Times: Erdoğan seçimde zafer ilan etti

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan pazar gecesi sandıkta zafer ilan ederek, yolsuzluk soruşturması ve ses kayıtlarını sızdırmakla suçladığı düşmanlarına karşı sıkı önlemler alacağının ve cumhurbaşkanlığı için yarışabileceğinin sinyalini verdi

Financial Times’a konuşan ABD’nin eski Türkiye elçisi Ross Wilson sandık sonuçlarını, “seçimler bir dönüm noktası olabilir fakat bu sonucun belirsizlikleri sonlandıracağını düşünmüyorum ileride çünkü daha riskli ve önemli seçimler var” ifadeleriyle değerlendirdi.

BBC: “Erdoğan bedel ödetecek”

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan yerel seçimlerde kendi partisinin zaferini ilan etti ve “düşmanlarına bedel ödeteceğini” söyledi

BBC’nin İstanbul muhabiri James Reynolds, Erdoğan’ın başarısının dindar ve işçi sınıfı gruplarından oluşan sağlam tabanından kaynaklandığını söyledi.

Time Yerel seçimlerde AK Parti kararlı bir zafer kazandı

Haberde bu sonuçların Başbakan Erdoğan’ın son zamanlarda karşı karşıya kaldığı problemlerle baş etmesine yardım edebileceği ifade edildi ve seçim sonuçlarının Erdoğan’ı ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için cesaretlendirebileceği değerlendirmesinde bulunuldu.

New York Times: “Başbakan hâlâ partisinin desteğini alıyor”

Geçtiğimiz yaz olan hükümet karşıtı eylemler ve iktidarını zorlayan yolsuzluk soruşturmasına rağmen Erdoğan, seçmenlerin kendisini yine göreve getireceğine inanıyor.

New York Times, haberde görüşünü aldığı 62 yaşındaki bir AKP seçmeninin, “Bu benim ilk oy kullanışım. AKP’ye oy vereceğim çünkü CHP güçlenirse olacaklardan çok korkuyorum. Onların döneminde, sokaklarda çöp toplayıp, başörtülü oldukları için eşlerimizi evde saklayarak, köylüler gibi yaşıyorduk. AKP’nin kusursuz olduğunu düşünmüyorum ama onların iktidarında benim torunlarım için bir gelecek var” sözlerine yer verdi.

Guardian: “AKP zafere hazırlanıyor”

Resmi olmayan sonuçlar Adalet ve Kalkınma Partisi yüzde 44-46, ana muhalefet partisinin de yüzde 23-28 arasında oy aldığını gösteriyor.

Türkiye’nin “savaş hazırlığındaki” başkakanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine desteğin barometresi olarak görüldüğü yerel seçimlerde partisi AKP’nin ciddi bir zafer kazandığı pazar akşamı bir dizi ahlaksızlık iddialarına karşı mücadele etmek üzere boy gösterdi.

Le Monde: “Erdoğan gücünü teyit etti”

Erdoğan’ın balkon konuşmasına yer veren gazete, seçimlerin Erdoğan için önemli bir sınav olduğunu yazdı. Le Monde ayrıca ilerideki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için hatırlatmada bulunarak, pazar günkü seçimin, istikrarsızlığa neden olan siyasi krizi sonlandırmayacağına değindi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.