WSJ – “Türkiye liraya yoğunlaşarak gecelik borçlanmayı kesebilir”

WSJ – “Türkiye liraya yoğunlaşarak gecelik borçlanmayı kesebilir”

wsj logo1Bazı uzmanlar ve piyasa katılımcıları, Türkiye Merkez Bankasının salı günü, liranın gücünü frenlemek ve aşırı sermaye girişini dizginlemek için haftalık gösterge faiz oranını değiştirmeden gecelik borçlanma faiz oranını kesebileceğini belirtti.
Dow Jones Newswires’ın sekiz ekonomistle yaptığı araştırmada, salı günü toplanacak olan Banka yetkililerinin bir haftalık faiz oranlarını oybirliği ile yüzde 5,50’de tutması bekleniyor; bu, geçtiğimiz ay yapılan yüzde 0,25 puanlık indirimi takip ediyor, -bir yıldan fazla bir zamandır ilk defa olan bir şey.-
Geçtiğimiz hafta Türk lirası 1.76’nın altına düşerek dolara karşı Mart 2012’den bu yana en güçlü seviyesine ulaştı ve sene başından bu yana güçlü sermaye girişi üzerine dolar karşısında yüzde 1,2 değer kazandı.
Aynı zamanda 2012’de iç talebin düşmesinin ardından üçüncü çeyrekte 1,6 törpülenerek önemli derecede yavaşlayan ekonomik büyüme, 2009 yılındaki 4,7’lik en düşük seviyesine ulaştı.
Bununla beraber Dünya Bankası geçen hafta, iç talepteki sıçramayla Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 4 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu. Dünya Bankası ayrıca Türkiye’nin kredi büyümesini kontrol altına alarak ekonomik durgunluktan kaçınıp, ekonomiyi soğutmasıyla 2012 yılında ekonomiye yumuşak iniş yaptırdığını ve bunun Merkez Bankasının haziran ayından başlayarak para politikalarını gevşetmesine ve kredilendirmeye destek vermesine olanak sağladığını bildirdi.
Küresel ekonomideki toparlanma ve Türkiye’ye olan nakit akışının Dünya Bankasının tahminlerinin ötesinde ekonomik büyümeye ivme kazandırabileceği de belirtildi. Ekonomistler yine de kilit önemdeki cari açığın 2013 yılında gayrisafi yurt içi hâsılanın yüzde 7’sine tekabül edeceğinin tahmin edilmesi nedeniyle Türkiye’nin uluslararası finansmana olan bağımlılığının kısa vadeli zafiyetlere yol açabileceği konusunda da uyarıyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.