WSJ – “Türkiye faiz indirimiyle emsali olan ülkeleri takip ediyor”

WSJ – “Türkiye faiz indirimiyle emsali olan ülkeleri takip ediyor”

Türkiye Merkez Bankası, perşembe günü, gösterge faiz oranını yeni düşük bir seviyeye indirerek ve gelişmekte olan piyasalardaki emsali olan ülkeler arasına katılarak yükselen para birimi baskılarına karşılık verirken ekonomik büyümeyi artırma arayışıyla parasal rahatlama dönemini uzattı.

 

Bankanın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Para Politikası Kurulu, bütün faiz oranlarını yüzde 0,5 puan indirirken politika oranını yüzde 4,5’e çekti ve günlük oranları değişen Merkez Bankasının faiz koridorunu yüzde 3,5 yüzde 6,5 aralığına daralttı.

 

Ankara’nın hamlesi, aralarında İsrail ve Polonya’nın da bulunduğu denklerinin sürpriz faiz indirimlerinin ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından geçen hafta yapılan gayrisafi yurtiçi hâsılanın ilk çeyrekte resmî tahminlerden daha az artacağına yönelik açıklamaların ardından geldi. Çarşamba günü Çağlayan, Türkiye’nin gösterge faiz oranının, geçen hafta yüzde 2,5’e düşen Güney Kore’nin oranı kadar düşük olabileceğini söyledi.  

 

Türkiye Merkez Bankasının açıklamasında, “Sermaye girişleri güçlü olmaya ve kredi büyümesi referans oranının üzerinde gezinmeye devam ediyor.” denildi. Banka yıllık yüzde 15 kredi büyümesi hedeflerken iç talebin eskiye dönmesiyle kredi hızı yüzde 20’yi geçiyor.

 

Türkiye’nin iki yıllık gösterge faizi rekor düşük bir seviyeye geriledi ve getiriler karardan önceki yüzde 5,02 değerinden yüzde 4,83 değerine düştü.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324767004578486751827652558.html

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.