WSJ: Erdoğan’ı Washington’da soğuk bir karşılama bekliyor

WSJ: Erdoğan’ı Washington’da soğuk bir karşılama bekliyor

ABD’nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal, Başkan Barack Obama’nın görüşmeyi reddettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Washington’da soğuk bir karşılamanın beklediğini yazdı.

Gazete, ABD’nin IŞİD ile mücadelede en önemli müttefiği konumundaki Kürtlere yönelik baskılardan rahatsız olduğuna dikkat çekti. Haberde, ABD’li yetkililerin “IŞİD’e karşı mücadelede Obama’nın hayati müttefiği olan Türk mevkidaşıyla baş başa görüşme planının olmadığını” söyledikleri kaydedildi.

Gazeteye konuşan yetkililer, “Başkan az sayıda dünya lideriyle bu sıklıkla görüşüyor.” Ifadesini kullandı. Yetkililer, Nükleer Güvenlik Zirvesi (NSS) konusunda ise Obama’nın yoğun programına dikkat çekerek Erdoğan’ı dışlamadığını dile getirdi. Zira Obama 51 ülke temsilcisinin katıldığı NSS’de sadece Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile baş başa görüşeceğine dikkat çekti.

WSJ şunlar şunları yazdı; Erdoğan’ın çok önem verdiği ve geçmişte açılışını bizzat yapacağını söylediği Maryland’da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın desteği ile yapılan Türk camisinin açılışına Obama’nın katılması da söz konusu değil. Habere göre Beyaz Saray yönetimi Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Erdoğan ile görüşmesine olumlu yaklaşıyor.

Habere göre Türk yetkililer Washington’da Obama-Erdoğan görüşmesi ayarlayabilmek için aylardan bu yana çaba harcıyor. Erdoğan’ın ziyareti öncesi gazetecilerin sorularına cevap veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamaları Türk tarafının bu konudaki çabalarının hala sürdüğünü gösteriyor. Kalın yapılan spekülasyonlara kulak asılmaması gerektiğini belirterek, “Obama ile bir görüşme olması için çalışılıyor.” ifadesini kullandı.

2013 yılına kadar Obama’nın Erdoğan’ı geçmişte en yakın müttefiki olarak gördüğünü, iki liderin sürekli olarak görüştüklerine dikkat çeken gazete, Erdoğan’ın yaptığı tarihi ziyaretten sonra Türkiye’deki iç meselelerin ve Erdoğan’ın muhaliflere yönelik baskılarının ilişkileri gerdiğini belirtti. 2013’ten sonra ilişkileri olumsuz etkileyen gelişmeler şu şekilde sıralandı:

“Ziyaretten 2 hafta sonra Türk polisinin  İstanbul’daki Gezi Parkı’na alışveriş yapılmasını engellemeye çalışan protestocuları şiddetli bir şekilde bastırması, Beyaz Saray’dan eleştiri aldı. Türkiye muhalifleri bastırmak için yeni bir kampanya başlattı.

Aralık 2013’te Türk polisi, Erdoğan’ı da tehdit eden siyasi yolsuzluk soruşturmasında onlarca kişiyi gözaltına aldı. Erdoğan, soruşturmalara eski müttefiki Türk Vaiz Fethullah Gülen’i suçlayarak karşılık verdi. Paralel devlet kurmakla suçladı. Türkiye, ülkenin en büyük gazetesi (ZAMAN) dahil  Gülen ile ilişkisi olan bireyler ve işletmeleri hedef aldı.

Erdoğan’ı eleştiren Yüzlerce gazeteci işlerinden atıldı. İnsan hakları örgütleri ve basın özgürlüğü savunucuları Erdoğan’ı eleştirileri bastırmada kan davası gütmekle suçladı.

Joe Biden’ın Ocak ayındaki İstanbul ziyaretinde Erdoğan’ı eleştiren gazeteciler ile görüşmesi Türk Cumhurbaşkanı ve yandaşlarını kızdırdı.”

Gazeteye göre Erdoğan’ın Kürt politikası da Washington ilişkilerini geren meselelerin başında geliyor. Buna göre ABD’li yetkililerin Türk liderlere Kürtlere yönelik geçen yaz yeniden başlayan operasyonlar konusunda endişelerini özel olarak ilettikleri belirtiliyor. Obama yönetiminin PKK’ya karşı mücadeleyi desteklediği ancak Kürt militanlara tank ve asker kullanılmasından endişe duyduğu aktarılıyor. Türkiye’nin Kürt azınlıklı ilgili kaygılarının Suriye’ye sıçradığı ve Erdoğan’ın defaatle ABD’ye Suriye’de PKK’nın ile bağı olan Kürtler ile çalışmamaları çağrısı yaptığı ancak Kürtlerin ABD’nin Suriye’deki en önemli müttefiki olduğu vurgulanıyor.

Erdoğan’ın ziyaretini gazeteye değerlendiren Amerikan İlerleme Merkezi’nden Max Hoffman, “Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iyi karşılanmış görünmesini istemiyor. Mayıs 2013’teki Gezi Parkı protestoları ve devam eden baskılar Erdoğan’ın otoriterleşmesi ve siyasi muhalefeti susturmasına yönelik uzun süredir devam eden endişeleri kristalize etti. Gazetelerin ve TV kanallarının kapanması sürdü ve bugün Washington’da görüş birliği, Erdoğan’ın Türk demokrasisini kendi kişisel ihtirasları için bozduğu yönünde.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.