WASHINGTON TIMES- “ Başdanışman: Türkiye Arap Baharını şekillendiriyor”

WASHINGTON TIMES- “ Başdanışman: Türkiye Arap Baharını şekillendiriyor”

Başbakanlık Başdanışmanı Türkiye’nin Arap Dünyası’ndaki İslami gruplar ve sorunlu yönetimlerle olan ilişkisinin Türkiye’nin Arap Baharı’nı şekillendirme noktasında etkisini arttırdığını belirtti.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dışışleri Başdanışmanlığını yürüten İbrahim Kalın “Hizbullah, Hamas veya Müslüman Kardeşler gibi gruplarla siyasi düzlemde tuttuğumuz ilişkiler konusunda eleştirilere maruz kaldık. Fakat, belli bir düzeyde ilişkiler geliştirdiğimiz Orta Doğu’nun bu zorlu grupları bulundukları ülkelerde önemli roller üstlerek bölgede kaydadeğer aktörler haline geldi.” dedi.
Kalın, perşembe günü Washington’daki Orta Doğu Enstitüsü’de (Middle East Institute) konuştu.
Hamas yakın zamanda Filistin Yönetimi ile bir anlaşma yaptı. Ayrıca, Hizbullah ve parlementodaki müttefikleri geçen hafta başarılı bir şekilde Lübnan hükümetini kurdular.
Müslüman Kardeşler ise Mısır’da yaklaşan seçimlerde başarı göstermek için temkinli bir şekilde çalışıyor.
Kalın “Bazıları bu gelişmelerin Türk Dış Politikası için önemli bir sınav olduğunu ve Türkiye’yi zor bir duruma soktuğunu belirtiyor. Nitekim, Türkiye son yıllarda Arap Dünyası’nın egemen çevreleri, rejimleri ve diktatörleriyle birlikte çalıştı. Simdi bölgedeki müttefiklerinizi değiştirmeniz gerekiyor. Bizim cevabımız ise daha demokratik ve müreffeh bir Arap Dünyası’nın Turkiye’yi güçlendireceğidir.” dedi.
Kalın ayrıca Türkiye’nin sorunlu rejimlerle geliştirdiği bağların sessiz ve gizli bir şekilde bu rejimleri reforma yönlendirmekte etkili olduğunu belirtti.
“İran veya Suriye gibi ülkeleri angaje ederken yapmak istediğimiz sonuç almaktır. Yoksa, amacımız sansasyon veya siyasi mücadelerle öne çıkmak değildir.”
Türk yetkililer 2009’da İran’da hükümet karşıtı protestoların bastırılmasına açıkça tepki göstermezken, Suriye krizinde aktif bir rol üstlendi. Türkiye, Suriye sınırından geçen muhalif liderler ve binlerce mülteciye ev sahipliği yapıyor.
Erdoğan’ın İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 12 haziranda önemli bir başarı gösterdi. 2002’den beri üçüncü kez oyların çoğunu kazanarak yönetimde kalmayı başardı.
Kalın, AKP oyların yarısını almasına rağmen anketlerin halkın yüzde 65-70’nin yürütülen dış politikayı desteklediğini göstedigini belirtti. Anketler, halkın hükümetin Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile ilişkileri ilerletme politikasını ve İsrail’le arasındaki sorunlara karşı geliştirdiği tepkiyi onayladığını gösteriyor.

Haberin orjinali için:

http://www.washingtontimes.com/news/2011/jun/23/turkish-policy-adviser-turkey-is-shaping-the-arab-/

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.