Washington Post: Obama, Erdoğan’la görüşmemeli

Washington Post: Obama, Erdoğan’la görüşmemeli

ABD’nin en önemli gazetelerinden Washington Post, ABD Başkanı Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bire bir görüşmemesi gerektiğini yazdı.

Washington Post, Perşembe ve Cuma günleri yapılacak Nükleer Güvenlik Zirvesi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren bir başyazı yayınlayadı.

Yazıda, Erdoğan’la görüşmesi planlanan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’de basına karşı sürdürülen ‘yıkıcı kampanyaların’ durdurulması  mesajını vermesi istendi. Son yıllarda Erdoğan’ın “daha otokratik” hale geldiğini yazan Washington Post, ABD ve Avrupa’nın buna sessiz kaldığını savundu. Ancak uzun vadede “Erdoğan’ın bu kaba davranışlarının ters tepeceğini” belirtti.

“Erdoğan ne saklıyor?” başlıklı yazıda, “Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’da olacak olan Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinden açıkçası zevk alırdı ama görüşmemesi gerekir. Onun yerine bölgedeki sorunları görüşmek üzere Başkan Yardımcısı Biden ile görüşecek. Umut ediyoruz ki Biden, Erdoğan’ın basına karşı yürüttüğü yanlış kılavuzluk ve yıkıcı kampanyaları durdurulması konusunda baskı kurar” ifadelerine yer verildi.

Amerikan gazetesi Erdoğan’ın ‘daha otokratik hale’ geldiğine dikkat çekerek “Son yıllarda Erdoğan daha otokratik hale geldi, belki dışardakilerin buna itiraz etmeyeceğini göz önünde bulunduruyoruz, çünkü Avrupa ve ABD’nin IŞİD’de karşı mücadelede ve mültecileri kontrol etmek için onun yardımına ihtiyaçları var. Ama uzun vadede Erdoğan’ın bu kaba davranışları ters etki oluşturacak” denildi.

“ERDEM GÜL VE CAN DÜNDAR’IN HABERİ ERDOĞAN’I ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Başyazıda Cuma günü Can Dündar ve Erdem Gül davasının kamuoyuna kapatılmasını da gündeme getiren gazete, her iki gazetecinin özgür kamuoyu önünde küçük düşürüldüğünü belirterek, “Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, devlet sırlarını ifşa etmek, casusluk ve terörist gruplara yardım ettikleri suçlamasıyla birden fazla ömür boyu hapis cezasına çarptırılma ile karşı karşıya. Gözleri korkutulan gazeteciler ise masum olduklarını söylüyorlar. MİT tarafından Suriye’deki savaşçılara gönderilen silahları ortaya çıkarmaları Erdoğan’ı çileden çıkardı. Her iki gazeteci Kasım ayında tutuklanarak 92 gün hapiste kaldılar, geçen ay salıverilmeden önce tek kişilik hücrede tutuldular” denildi.

Davanın 1 Nisan’a ertelendiğini hatırlatan gazete, “Kendi masumiyetlerine inanmış bir basın ile davaya gidip, mahkemede gözleri hükümetin yaptıklarına çektiler. Bu sert gerçekleri açıkça tartışmak, bir demokraside olması gereken bir andır. Ama Cuma günkü dava aniden kamuya ve basına kapatılarak, 1 Nisan’a ertelendi. Hükümet, bunu devletin gizli bilgilerini korumak için kapatıldığını söyledi ama yetkililer açıkçası devleti mahkemede yaptıklarından dolayı korumak istiyor. Kapıların kapanması ile davanın adaletli ve özgür olacağını öğrenmenin imkanı kalmıyor” denildi.

“BİDEN VERECEĞİ MESAJI İYİ PEKİŞTİRMİŞTİR”

Gazete Biden’ın Ocak ayında İstanbul’da Can Dündar’ın ailesi ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Biden’ın bu hafta Washington’da mesajı pekiştirmek için iyi hazırlanmış olduğunu düşünüyoruz. Gazetecilere karşı suçlamaların düşürülmesi lazım. Onlar terörle değil, gazetecilikle meşgul oldular. Ama Erdoğan davada ileriye gitmekte ısrar ederse, mahkeme kapısının açık bırakılması gerekiyor ki, özgür basının güçlü değerleri öğrenilmiş olur. Türkiye’de bir zamanlar, devleti tutma ve cumhurbaşkanının hesap verebilirliği vardı” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.