‘Türkiye, Suriye elçiliğini kapattı, muhalefeti destekliyor’

‘Türkiye, Suriye elçiliğini kapattı, muhalefeti destekliyor’

the christian science monitorTürkiye bugün Suriye’deki elçiliğini kapattı ve kötüleşen güvenlik koşulları nedeniyle başkent Şam’daki bütün faaliyetlerini askıya alacağını duyurdu.

Türkiye elçiliğini kapatan ilk ülke değil; ABD ile birkaç Avrupa ve Arap ülkesi de bunu yaptı. Ancak önemli bir bölgesel güç ve geçen yıla kadar Suriye’nin yakın bir müttefiki olan Türkiye’nin elçiliğini kapatması Suriye hükûmeti üzerindeki baskıyı muhtemelen artıracak. Bu ayrıca muhalif güçleri de destekleyen bir unsur olabilir.

Suriye’nin bir yıldır devam eden isyanı boyunca başkent nispeten sakin olsa da geçen hafta birkaç araç bombalandı ve büyük çaplı silahlı çatışmalar yaşandı.
El Cezire’ye konuşan bir Türk yetkili, “Türk elçiliğindeki faaliyetler bu sabah itibarıyla durduruldu.” açıklamasında bulundu.

Bununla birlikte Türkiye, Suriye’deki olaylarla ilgileniyor. Sınır paylaşmanın yanında ülke şu anda savaştan kaçan 16 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Buna ek olarak Suriyeli muhalif grupların çoğu Türkiye’de üslenmiş durumda. Muhalif grupların bir toplantısı bugün İstanbul’da yapılacak.

Türk hükûmeti Suriye rejiminin protestoculara baskısını şiddetle kınıyor. El Arabiya’nın haberine göre Türk hükûmeti Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a iktidardan inmesi çağrısında bulundu ve bir dizi yaptırımla rejimi hedef aldı.

Türk hükûmetine yakın bir kaynak İngiliz Daily Telegraph gazetesine, “Elçiliğin kapanması Şam rejimine açıkça güçlü bir siyasi mesajdır.” dedi.

Elçiliğin kapandığına dair haberler ABD ile Türkiye’nin muhalif gruplara verdikleri öldürücü olmayan malzeme yardımının miktarını artıracaklarını ilan ederlerken geldi. Yardım iletişim araçları ve tıbbi gereçleri içerecek. Hiç silah gönderilmeyecek.

Bugün İstanbul’da yapılacak toplantıda, 1 Nisanda planlanan daha büyük bir toplantının hazırlıkları görüşülecek. Ulusal Değişim Hareketinden Amar Qurabi, “Bugünkü toplantının hedefi muhalif güçlerin ve partilerin birlik olmasalar da tek bir amaçları olmasını sağlamak.” dedi.

Ana muhalif grup olan Suriye Ulusal Konseyi bütün Esad karşıtı grupları, Esad’ı nasıl iktidardan indireceklerine dair tek bir plan oluşturmak için İstanbul’da bir araya getirmek istediğini açıkladı. BBC, muhalifler arasındaki tartışmaların rejime karşı olan bu grupları zayıflattığını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.