REUTERS- “Türkiye’nin üyelik müzakereleri”

REUTERS- “Türkiye’nin üyelik müzakereleri”

Reuters-Logo1Avrupa Birliği bakanları, salı günü yaptıkları açıklamada, Ankara’nın haftalardır süren protestoları ele alış biçimiyle ilgili Avrupa’nın endişelerine dikkati çekmek amacıyla Türkiye ile üyelik müzakerelerinin canlandırılmasını erteleyecek bir anlaşmaya varma konusunda umutlu olduklarını söylediler.

Diğer birçok devletin desteklediği Almanya, Türkiye’nin yavaş ilerleyen üyelik müzakerelerinde yeni bir başlık açılması için yapılan bir AB önerisini bloke etti çünkü bunun, protestolara müdahalenin hemen ertesinde yanlış bir işaret göndereceğine inanıyor.

Yeni bir başlığın açılmasının ertelenmesi, çoğunluğu Müslüman 76 milyon nüfuslu bir ülke olan Türkiye’nin Avrupa kulübüne kabul edilip edilmeyeceğine dair yeni şüphelere yol açacaktır.

Şu anda Avrupa Dönem Başkanlığını yürüten İrlanda’nın Dışişleri Bakanı Eamon Gilmore, AB hükûmetleri arasındaki ayrılıkların, İrlanda’nın, Türkiye’yi, Lüksemburg’da salı günü yapılacak olan AB bakanları toplantısının gündemine almak için yeterince azaldığını söyledi.

Gilmore, gazetecilere yaptığı açıklamada, “(başlık) konusunda bir anlaşmaya varmanın mümkün olmasını umut ediyorum.” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, önerisinde bazı değişiklikler yaptığını belirtti ancak ayrıntı vermedi.

Westerwelle, “Türkiye Dışişleri Bakanı (Ahmet Davutoğlu) ile yapıcı görüşmelerim oldu, böylece bugün bir anlaşmaya varmak mümkün. (Protestolara) yönelik bütün anlaşılabilir reaksiyonlar arasında uzun vadeli stratejik çıkarlarımız olduğunu inkâr edemeyeceğimizi hissediyoruz. Bunu tartmalıyız.” şeklinde konuştu.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, prensipte 22’nci başlığın açılmasına “evet” diyeceklerini ve başlığı bir süre sonra açacaklarını söyledi.

Haberin orjinali: http://www.reuters.com/article/2013/06/25/us-turkey-protests-eu-idUSBRE95O0BT20130625

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.