REUTERS – “Fransa: Engellemeleri kaldırmaya hazırız”

REUTERS – “Fransa: Engellemeleri kaldırmaya hazırız”

Reuters-Logo1Paris’ten bugün yapılan açıklamada, Fransa’nın, Türkiye’nin AB üyeliği müzakerelerindeki, AB bölgelerine yardım başlığı konusundaki engellemesini kaldırmaya hazır olduğu belirtildi. Bu durum, geçen yıl Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın göreve gelmesinden bu yana iki ülke arasında gelişen ilişkilere işaret ediyor.
Türkiye, Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerine 2005’te başladı ancak her adayın giriş için tamamlaması gereken 35 politika faslından yalnızca bir tanesini tamamladı. Fransa, Türkiye ile bu fasıllardan beşiyle ilgili görüşmeleri veto ediyor.
Görüşmelerdeki yavaş gelişme ve azalan iç desteğe rağmen Türkiye, Birliğe tam üyelik için bastırmaya devam ediyor ve cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023’ten önce üye olmak istediğini belirtiyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Türk mevkidaşı ile Paris’te görüşmesinin ardından, Fransa’nın, bölgesel politikayı kapsayan başlığı görüşmeye artık hazır olduğunu söyledi.
Fabius bir basın toplantısında, “22. faslın görüşülmesine hazır olduğumuzu belirttim.” dedi.
Bir Fransız diplomat, bunu “bir siyasi işaret, bir ilk adım” olarak nitelendirdi.
Türkiye’nin buna nasıl bir yanıt vereceği belirsiz. AB Bakanı Egemen Bağış aralık ayında, Fransa’nın beş başlıktan ikisindeki vetosunu kaldıracağından umutlu olduğunu söylemişti.
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philippe Lalliot, “Bunun, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağını umuyoruz. Fransa şimdi, Türkiye’nin bu yeni sürece somut katkı sağlamasını bekliyor.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.