REUTERS- ABD’nin füze ekipleri Türkiye’de…

REUTERS- ABD’nin füze ekipleri Türkiye’de…

ABD ordusunun yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’yi Suriye’deki iç savaştan koruyacak PATRIOT füze savunma sistemlerini kullanacak ABD askerleri cuma günü ülkeye gelmeye başladı ancak füzeler daha sonra gönderilecek.

Türkiye, Suriye ile arasındaki 900 kilometrelik sınırdaki güvenliği artırmak amacıyla kasım ayında NATO’dan resmî olarak füze talebinde bulunmuştu.

Söz konusu açıklamada, yaklaşık 400 ABD’li personel ile mühimmatın önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmeye devam edeceği bildirildi.

Bir askerî personelin yaptığı açıklamaya göre ise, cuma günü Türkiye’ye füze gönderilmezken bu sevkiyat birkaç hafta sonra yapılacak.

Türkiye’deki İncirlik Hava Üssü’ne gelen ABD askerleri NATO müttefiklerinin göndereceği altı bataryanın ikisini yönetecek.

Almanya ile Hollanda da ikişer PATRIOT bataryası ve 400’er asker tedarik edecek.

–İstikrarsızlık Endişeleri–

NATO dışişleri bakanları Türkiye’nin, PATRIOT füzelerinin aralık ayında konuşlandırılmasına ilişkin talebine onay verdiler. İttifak, söz konusu girişimin Türkiye’yi savunma amacı taşıdığını ve Suriye’deki iç savaşa müdahale etmek gibi bir amacının bulunmadığını açıkladı. Ancak Suriye, İran ve Rusya söz konusu kararı eleştirdi.

NATO yetkilileri, Suriye ordusunun son haftalarda Scud füzelerini kullandığını açıklarken Suriye’nin sahip olduğuna inanılan kimyasal silahları konusundaki endişelerini dile getirdiler.

PATRIOT füzeleri Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan üç kente konuşlandırılacak.

ABD, füze bataryalarını Suriye yakınındaki yaklaşık 1,5 milyon nüfuslu Gaziantep kentine konuşlandıracak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.