NYT: Türkiye’deki tasfiyelerin eşi benzeri yok

NYT: Türkiye’deki tasfiyelerin eşi benzeri yok

15 Temmuz darbe girişiminden sonra devlet kademelerinde ve özel sektörde yaşanan tasfiyelerin cadı avı boyuna ulaştığına değinen New York Times (NYT) gazetesi bu durumun Amerika’da yaşanması halinde ne anlama geleceğini yazdı. Gazete haberini, ‘‘Türkiye’deki tasfiyeler eşi benzeri yok’’ başlığı ile verdi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın darbe girişimi sonrası kendisine düşman gördüğü kimselere karşı yaylım ateşe başladığını dile getirdi. Erdoğan’ın yaptığı tasfiyelerin ABD’de yaşanması durumunda bunun ne anlama geleceğini mukayeseli olarak irdeleyen gazete, ‘‘Sayın Erdoğan’ın tasfiyelerine eğer Amerikalılar aynı ölçekte hedef olsaydı neler olurdu’’ diye durumu ABD’deki karşılığı ile verdi.

YAKLAŞIK 9 BİN POLİS İŞTEN ATILDI

NYT, Türkiye’de darbe girişiminden sonra 9 bin polisin işten atılmasını, ‘‘Philadelphia, Dallas, Detroit, Boston ve Baltimore şehirlerindeki polislerin hepsinin işten atılması demek’’ dedi.

Türk hükümetinin polisleri işten atma gerekçelerini ise ‘‘darbeye destek’’ olarak açıkladığını  belirten NYT, atılan polis sayısının muhtemel komploya karışanlardan çok daha fazla olduğunu ifade etti.

21 BİN ÖZEL OKUL ÖĞRETMENİNİN LİSANSI İPTAL EDİLDİ

Darbe gerekçesi ile özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin öğretmenlik lisanslarının iptal edilmesinin Amerika’daki karşılığını New York Times, ‘‘Amerika Birleşik Devletleri’nde özel ilk orta öğretim ve lise düzeyinde görevli her üç öğretmenden birisinin lisansının iptal edilmesidir’’ diye yazdı.  

NYT, Türk hükümetinin özel eğitim kurumlarında yalnızca 21 bin öğretmenin lisansını iptal etmekle kalmadığı ve Fethullah Gülen ile bağlantısı olduğu düşünülen bin özel okulu da kapattığını yazdı. Haberde yetkililerin 21 bin öğretmenin lisansının iptalinden doğabilecek aksaklığı giderebilmek içinde 40 bin yeni öğretmen ataması yapılacağını yazdı.

10 BİN 12 ASKER GÖZALTINA ALINDI

Darbe girişimine katıldığı gerekçesi ile 10 bin 12 askerin gözaltına aldığına işaret eden gazete, bunun ABD ordusu için anlamını; ‘‘Amerika Birleşik Devletleri Ordusu’nda her 4 askerden birisinin gözaltına alınması demek’’ diye yazdı.  

Türk Ordusu’nun uzun yıllar ülkede birleştirici güç olduğuna dikkat çeken haberde, bugünkü durumun ordu içinde derinden ayrışmaların yaşanmasına yol açtığı savunuldu. Ordudaki ayrışmanın nedenini ise yaşanan son darbe girişimi olduğu kaydedildi.

Ordudaki general ve amirallerin yarısına yakının hapse atıldığı ya da görevden el çektirildiği belirtilen haberde, 5 binden fazla yetkili askerin ise gözaltında tuttulduğu vurgulandı.

2 BİN 745 YARGI MENSUBU ÜYESİ UZAKLAŞTIRILDI

NYT, darbe gerekçesi ile 2 bin 745 yargı mensubu üyesinin görevden uzaklaştırıldığını belirterek bunun ABD için karşılığını, ‘‘California, Teksas, New York ve Georgia eyaletlerindeki tüm hakimlerin görevden uzaklaştırılması’’ olarak tasvir etti.

Yargıdaki hakim ve yargı mensuplarının tasfiyelerinin de Gülen Hareketi’ne mensup oldukları gerekçesi ile yapıldığına dikkat çeken gazete, bunların içinde Anayasa Mahkemesi üyelerinin dahil olduğunu vurguladı. Gazete, Anayasa Mahkemesi üyelerinin darbe girişiminin hemen ertesi gününde tasfiye edilmelerine de işaret etti.

Hükümetin bu ayın sonuna kadar görevden uzaklaştırılan hakim ve savcı yerine 5 bin yeni yargı mensubunun alınacağı açıklamasına da haberde yer verildi.

NYT, Erdoğan’ın ülkede 3 ay süre ile Olağanüstü Hal ilan ettiğini, bu durumun Meclis’in onayı olmadan yalnızca bakanlar kurulundan çıkacak kanun hükmünde kararnamelerle ülkeyi yöneteceği anlamına geldiğini vurguladı.   

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI, 21 BİN 700 GÖREVLİSİNİ İŞTEN ATTI

Türk Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bünyesinde çalışan 21 bin 700 kişiyi işten attığına dikkat çeken NYT, ‘‘Bunun anlamı; ABD Eğitim Bakanlığı’nda görevli her üç kişiden birisinin işten çıkarılması demek’’ diye yazdı.

MEB’deki işten çıkarmalara karşın yetkililerin ortaya bir delil koymadıklarına vurgu yapıldı. Gazete, ‘‘Bakanlık yetkilileri planlandığı gibi okul yılı Eylül ayında başlayacağını söyledi ama uzaktan eğitim ve kamu görevlisi sınavları da dahil olmak üzere çeşitli sınavlar şimdiden gecikmiş durumda’’ dedi.

BİN 500 ÜNİVERSİTE DEKANI İSTİFA ETTİ

Haberde üniversitelerde görevli dekanların istifalarının talep edilmesi de yer aldı. Gazete bin 500 üniversite dekanının istifasının aldığını belirterek, ‘‘Bunun anlamı tüm Amerikan üniversitelerinde dekanların istifasını almak anlamında’’ diye yazdı.

Dekanların hiçbir açıklama yapılmadan istifa etmeye zorlandıkları belirtilen yazıda, yerlerine kimlerin atanacağı konusunda ise hiçbir bilgi verilmediği belirtildi.  

Hükümetin Kürtlere karşı başlattığı askeri operasyonlara karşı protesto içerikli kampanyaya destek veren akademisyenlerin de görevlerinden uzaklaştırıldığı hatırlatıldı.

100’DEN FAZLA BASIN KURULUŞU KAPATILDI

Darbe girişimi sonrasında Türkiye’de 100’den fazla basın kuruluşunun yayın hayatının durdurulduğuna işaret eden NYT, ‘‘Bunun anlamı Başkan Obama’nın muhafazakar gazeteciler için tutuklanma emri vermesi, televizyon, radyo istasyonlarının kapatılması ve haber içerikli web sitelerinin sansürlenmesidir’’ dedi.

15 Temmuz sonrasında 28 gazeteci ve basın çalışanının tutuklandığı belirtilen haberde, bunların çoğunluğunun da Gülen taraftarı kimseler olduğunu ifade etti. NYT, Gazetecileri Koruma Cemiyeti’nin  (CPJ) Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nina Ognianova’nın yaptığı açıklamayı da haberine taşıyarak bu durumun, ‘‘Medya’da bu denli bir bozgun şok edici’’ sözlerine yer verdi.  

Türkiye’nin uzun bir zamandır basın üzerinde baskılar nedeni ile eleştirildiği vurgulandı.

BİN 500 MALİYE BAKANLIĞI GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Kamudaki kıyımların Maliye Bakanlığı’na da uzandığı ve bin 500 çalışanının görevinden uzaklaştırıldığını belirten New York Times, ‘‘Bunun anlamı; para basan ve bankacılığı düzenleyen ABD Hazine Bakanlığı’nda tüm çalışanların görevden uzaklaştırılması demek’’ diye ifade etti.

Maliye Bakanlığı’nda görevden uzaklaştırılmaların darbe girişiminden hemen iki gün sonrasında yapıldığına işaret eden NYT, Başbakan Binali Yıldırım’ın bu durumun ekonomiyi etkilemeyeceğini açıklamasına yer verdi. Yıldırım, ‘‘Darbe girişimi güçlü ekonomimize ancak bir çizik etkisi yapabilir. Bunun da üstesinden geliriz’’ yönünde açıklama yaptığını yazdı.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.