NYT – “Türkiye Suriye Ordusu’na bağlı bir helikopteri kendi hava sahasında düşürdüğünü açıkladı”

NYT – “Türkiye Suriye Ordusu’na bağlı bir helikopteri kendi hava sahasında düşürdüğünü açıkladı”

 The New York Times logo                                                 Istanbul — Türk Hükümeti pazartesi günü Suriye ordusuna ait bir helikoptere   kendi hava sahasına girmesinden sonra ateş açtığını açıkladı. Bu durum Suriye’deki iç savaş nedeniyle ilişkileri iyice gerginleşen eski müttefik iki komşu araşindaki tansiyonun artmasına sebep olabilir.

Türk yetkililer F-16 tipi bir savaş uçağı Rus yapımı bir MI-17 helikopterin Türkiye’nin güney sınırını geçtiğini tespit ettiklerini belirtti. Telsiz aracılığıyla defalarca uyarmalarına rağmen helikopterin geri dönmediğini eklediler. Sınırın bir mil ilerisinde Türk jeti tarafından vurulan helikopter Suriye topraklarında yere çakıldı.

Anadolu Haber Ajansı’na göre Paris’te yaptığı açıklamasında Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu “Bundan sonra kimse Türkiye sınırlarını ihlal edemeyecektir.” dedi.

Suriye ordusu olayı doğruladı. Aracın keşif uçuşu sırasında yanlışlıkla sınırı geçtiğini belirtti.

Suriye Ordu Komutanlığı Türkiye’nin tepkisini aceleci diye tanımladı ve Erdoğan hükümetinin Suriye’ye karşı “gerçek niyetinin” bir göstergesi olduğunu ekledi.

Bu askeri hareket Türk hükümetinin Suriye’ye güçlü bir uluslararası karşılık verilmesi için artarak devam eden çağrılarını güçlendirir nitelikteydi.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye Başkanı Başar Esad’ın bir an önce indirilmesi gerektiğini zikreden ilk lider. Son haftalarda Erdoğan güçlü bir uluslararası operasyonun Esad hükümetinin istikrarını sarsacağını ve hükümeti bırakmak zorunda kalmasını sağlayacağını belirtti. Ancak Türk halkı böyle bir operasyona pek sıcak bakmıyor.

Erdoğan Amerika ve Rusya arasında yapılan Suriye’deki kimyasal silahların imhasıyla ilgili plana soğuk bakarken bunun ancak Esad’a zaman kazandıracağını belirtmişti. Davutoğlu pazartesi günü bu anlaşmanın “Suriye’deki krizi çözmek için herhangi bir fayda sağlamayacağını” belirtti ve krizin kimyasal silahlar olmadan da yayılacağını ekledi.

Pazartesi gününe kadar Türkiye tek taraflı bir müdahaleye hep uzak durdu. Suriye haziran 2012’de Türk savaş uçaklarını vurduğunda ve Türkiye’nin sınır kasabalarındaki beş sivilin ölmesine sebep olduğunda bile bu tutumunu bozmadı. Hükümet Suriye istihbaratından destek alan Türk vatandaşlarının sebep olduğu ve pek çok kişinin ölümüne sebep olan ikili araba bombalama olayında bile karşılık vermedi.

Türkiye  550 millik Suriye sınırını ciddi güvenlik önlemleri alarak savunmasını güçlendiriyor. Örneğin Patriot füze bataryaları konuşlandırdı. Parlemento ise ordunun görev çerçevesini düzenleyerek Suriye’den gelecek saldırılara cevap vermesi kolaylaştırıldı.

Türkiye bu saldırıyı nefsi müdafa zeminine oturttu ve tekrarla uyardıklarını cevap alamayınca saldırdıklarını açıkladı.

Türk ordusu Suriye’li helikopteri saat 13:41’de tespit ettiklerini, aracın 26 deniz mili kadar sınırı geçtiğini, uyarıların beş mile kadar devam ettiğini belirtti. Helikopter radar takip cihazlarının gösterdiğine göre Türkiye’ye Yayladağı mevkisinden girmeden Suriye’nin Idlib bölgesinde seyir halindeydi.

Helikopter sınırın Suriye tarafına geçer geçmez düştü. Pazartesi günü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç helikopterin son durumu hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını belirtti.

Suriyeli muhalifler pazartesi günü bir savaş uçağının vurulduğunu doğruladı. Anadolu Haber Ajansı’na göre muhalifler kendilerinin Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait MIG-21 tipi bir savaş uçağını vurduklarını belirtti. Muhaliflerin ve Türk yetkililerin farklı olaylardan bahsedip etmediği konusu henüz net değil.

Muhaliflerce yayınlanan video görüntülerine göre havada bir ateş topu ve paraşütle yere inen bir kimse var.  Bir muhalif asker radikal mücahit tugayının mürettebattan birini yakalayıp kellesini kestiğini gördüğünü belirtti.

Muhalif asker Suriye ordusuna mensup bir askerin kesik başını gösteren bir resim izletse de onun veya resmin gerçek olup olmadığını tespit etmek mümkün değil.

Haberin orjinali: http://www.nytimes.com/2013/09/17/world/europe/turkey-syria.html?_r=0

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.