NYT – “Drogba’nın mücadelesi henüz sona ermedi”

NYT – “Drogba’nın mücadelesi henüz sona ermedi”

Didier Drogba geçen yıl Afrika ile Çin arasında bir köprü kurmayı amaçladığını belirtmişti. Şimdi ise bir ortayol buldu. Drogba şu anda Güney Afrika’da ülkesi Fildişi Sahilleri’ne Uluslar Kupası’nı almak için mücadele veriyor. Önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi galibi olarak İstanbul’un Galatasaray Kulübü’nde görev alacak.


Galatasaray’ın bir hafta içinde yaptığı iki anlaşmadan birisine imza atan Drogba, Hollandalı Sneijder’le birlikte İstanbul’a gelecek. Her ikisi de yavaşlayan kariyerlerini hızlandırmayı amaçlayan önemli futbolcular.


Galatasaray sadece bir futbol kulübü olmaktan öte, ondan fazla spor dalında faaliyet gösteren Türkiye’nin spor hayatına damgasını vurmuş olan bir kurum. Galatasaray sadece yurt içinde başarı göstermeyi amaçlamıyor. Asıl gayesi uluslararası alandaki başarılarını devam ettirmek. Kulüp Başkanı Ünal Aysal kendi kulübünün kurucusu olan Galatasaray Lisesi mezunu. Ayrıca, yirmiden fazla işletmeyi kapsayan bir holdingin yöneticisi olan Aysal, özetle: “Büyük kulüpler ideallerine yüksek profilli oyuncularla anlaşarak ulaşabilir.” dedi. Yani, 34 yaşındaki Drogba ve 28 yaşındaki Snejder İstanbul’a geldiklerinde üstün performans beklentilerine cevap vermek zorunda kalacaklar. Aysal’ın teknik direktörü Fatih Terim zorlu, değişken ve oldukça talepkar bir kişi olarak tanınıyor. Terim kariyeri boyunca önce başarılı bir defans oyuncusu ve sonra kurnaz bir yönetici olarak öne çıkan bir kişilik. Galatasaray ve Türk milli takımında teknik direktörlük yaptığı önceki dönemlerde oyuncularının önemli başarılar göstermelerinde rolü büyük bir yönetici.


Terim’in en ünlü forvet oyuncusu Hakan Şükür kendi zamanının Drogba’sıydı. Şükür, mücadele sırasında bütün sorumluluğu üzerine alan gözüpek bir forvetti. Terim ise kendi döneminde yardımcı oyunculara yönelik mücadele sergileyen bir oyuncuydu. Her zaman takım arkadaşlarına öncülük yapan Terim, İmparator olarak da tanınıyor. Galatasaray forması giyen pek çok yabancı oyuncu Terim’in aşırı rekabetçi kişiliği sebebiyle sorunlar yaşadı.


Sneijder ve Drogba İstanbul’a geldiklerinde görecekler ki beklentiler onlara ödenen milyonlarca dolardan fazla olacak. José Mourinho yönetimindeki İnter Milan’ın 2010 Şampiyonlar Ligi’nde gösterdiği başarıya önemli katkı sağlayan Sineijder, ücretli izin kullanıyordu. Teknik direktörü takımını bırakarak Real Madrid’e geçtiğinde Sneijder’in de adeta bir parçası onunla gitti. Drogba ise daha çok kendine yetebilen güçlü bir oyuncu. Marsilya’dan Chelsea’ye kadar her zaman mücadeleciliği, gücü ve fırsatçılığıyla en zorlu karşılaşmalardan alnının akıyla çıkabilen bir futbolcu.


Şampiyonlar Ligi’nde Bayern Munih’e karşı deplasmanda sergilediği etkileyici performans oyunu uzatmalara taşıdı. Son penaltısını gayet başarılı bir şekilde kullanarak Bayern’in kendi sahasında galip olmasına engel oldu. Chelsea ise tarihinin belki de en önemli zaferini kazandı.


Büyük adamlar ağlamaz derler. Fakat, Drogba o gün bittiğinde ağladı. Çünkü, kendisini o mücadele esnasında tam anlamıyla temsil edebilmişti. Londralı bu takım için sekiz yıl ve 350 maçın ardından böyle bir başarı kazanması önemliydi. Drogba Şangay’a gittiğinde ailesi Londra yakınlarındaki Surrey şehrinde yaşamaya devam etti. Partneri Nicolas Anelka ile birlikte Çin’den neredeyse küçük bir devletin bütçesi kadar teklif almıştı. Yılbaşına doğru ikilinin bir hayalin peşinden gittiği tamamen ortaya çıktı. Şangay Senhuva takımı yaşı ilerlemiş bu iki futbolcuya ev sahipliği ettiği dönemde, dedikodular ve takımın vasat performansı sebebiyle ciddi sorunlar yaşadı. Drogba Çin Süper Ligi’nde toplam 11 maçta oynadı, sekiz gol attı ve iki sayı pası attı. Tabiki, bu takımın beklediği bir performans değildi. Sezon arasına gelmeden dahi Anelka ve Drogba’nın Avrupa’ya geri dönecekleri söylentileri yayılmıştı bile. Anelka İtalya’nın Juventus takımına katıldı. Drogba, Afrika Kupası’nda başarılı olabilmek için Chelsea’deki takım arkadaşlarıyla birlikte eğitim gördü. Chelsea’nin, Senhuva gibi transferler konusundaki niyetlerini gizli tutan bir takım. Fakat, kulübün Drogba’ya kısa bir dönem için takıma geri dönmesini teklif etmeyi düşündüğü zannediliyor. Gerçekten de böyle bir teklif varsa Drogba reddetmekle en iyisini yaptı. Chelsea Avrupa tacını zaten kaybetmişti. Ayrıca, Roberto Di Matteo da takımdan atılmıştı.


Drogba soluk bir zafere yelken açmaktansa önündeki diğer teklifleri göz önüne alarak akıllıca davrandı. Afrika ve Çin arasında köprü kurma ideali iyi niyetli bir hayaldi. Çünkü Drogba Fildişililer tarafından sadece bir sporcudan öte, insani yardım önderi olarak benimsenen bir figür. Senhuva ticari bir hataydı. Fakat, Drogba Afrika Kupası’nı kazanarak ülkesine daha fazla hizmet etmeyi amaçlıyor. İstanbul’daki macerası imza için 4 milyon Avro ve maç başına 15 bin Avro (20,000 dolar) alacağı 18 aylık bir kontratla başlıyor. Belki de, Ne Drogba ne de Sneijder kendilerini Avrupa şampiyonu yapan performanslarına ulaşamayacaklar. Fakat, ikisi de başarı için ne gerektiğini iyi bilen oyuncular. Diğer taraftan, Terim bu oyunculardan beklenenden çok daha fazlasını koparabilir. Mesela, Sneijder’i 28 yaşın henüz çok büyük başarılar kazanmak için çok geç olmadığına ikna edebilir. Terim’in Drogba konusunda daha tedbirli davranacağı düşünülüyor. Forvet oyuncusu büyük oyunların peşinde olacak bir figür. Asıl amaç, Drogba’yı şubatta Schalke’yle yapılacak maçlara hazırlamak. Nitekim, bunlar büyük hedefleri olan böyle bir takım için başa çıkılabilecek müsabakalar.

Haberin orjinali için:
http://www.nytimes.com/2013/01/30/sports/soccer/30iht-soccer30.html?smid=tw-share&_r=3&

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.