NYT: AB Kaddafi’den sonra şimdi de Erdoğan ile pazarlık yapıyor

NYT: AB Kaddafi’den sonra şimdi de Erdoğan ile pazarlık yapıyor

ABD’nin ve dünyanın saygın gazetelerinden New York Times (NYT) Avrupa Birliği’nin Kuzey Afrika ile Ortadoğu’dan gömen akışını durdurmak için Libya’nın devrik lideri Muhammer Kaddafi ile en son pazarlık yaptığını ve şimdi onun yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ile masaya oturduğunu yazdı.

AB ile Erdoğan arasında yapılan pazarlığı NYT, “şüpheli” diye tanımladı.

Avrupaya olan göçmen akışını durdurmak için Libya’nın bir dönem kudretli lideri Kaddafi’nin 2010 yılında dönemin İtalya başbakanı Silvio Berlusconi ile pazarlık yaptığını hatırlattı.

Avrupa’dan Mektup köşesinde Steven Erlanger tarafından kaleme alınan yazıda Kaddafi’nin Berlusconi’den 5 milyar Euro istediği şimdi Erdoğan’ın ise 6.6 milyar dolar talep ettiğini dile getirdi. Erlanger, AB’nin milyonlarca göçmen akınını durdurmayı arzu ettiği ve başarısız olursa ikinci bir “Afrika” olma korkusu içinde olduğunu yazdı.

Pazarlık sonunda Kaddafi’nin 5 milyar Euro’yu aldığı kaydedilen NYT yazısında, “İhtiyaca enstrüman olan (AB’nin) Albay Kaddafi gibi şimdi Erdoğanın bir pazarlık bedeli var” diye yazdı.  

Türkiye ile AB arasında yürütelen pazarlığın maddi boyutunun yanında bir de Avrupa ülkeleri için prensip sorunu olduğu hatırlatılan yazıda şunlara yer verildi; “Albay Kaddafi ile yapılan anlaşmayı anımsatıyor ama bunun Avrupa Birliği tarafından ödenecek bir başka bedeli de Avrupa değerlerine olacak.

Avrupalı liderler Türk hükümet yetkilileri ile bir araya geldiğinde Erdoğan, kendisine karşı sert muhalefet yapan ve ülkenin en poopüler gazetesi olan Zaman’ı ele geçirerek buradaki gazetecilerin yerine kendi taraftarlarını koydu ve rejim taraftarı yaptı. Türkiye aynı zamanda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ile mücadele bahanesiyle terör örgütü olarak gördüğü PKK çökertmeye çalışıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de (HRW) belirttiği gibi geçen yıl yapılan genel seçimden sonra Sayın Erdoğan’ın muhalif politik görüşlere ve basına karşı daha da toleranssız oldu.”

Makalede İtalyan eski diplomat Stefano Stefanini’nin görüşlerine yer veren NYT, deneyimli diplomatın “Çok zor bir pazarlık… Bu şeytan ile pazarlık yapmak gibi bir şey” sözlerine de yer verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.