New York Times, Zaman’a kayyımı başyazısına taşıdı

New York Times, Zaman’a kayyımı başyazısına taşıdı

Türkiye’nin en yüksek tirajlı gazetesi Zaman’a kayyım atanmasına tepkiler devam ediyor.

Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times, başyazısında Türkiye’de artan otoriterliğe dikkat çekti. Amerikan gazetesi, ABD ve AB’nin mülteci krizi sebebiyle Türkiye’ye karşı tepki koyma noktasında ‘Silik’ davrandığını savundu.

Gazetenin editöryel ekibi tarafından kaleme alınan yazıda, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin geçen hafta Zaman’a neden el koyduğu konusunda şüpheniz varsa, bunu göz önünde bulundurun: Gazeteye el konulmasından 48 saat sonra Erdoğan propagandası yayımlanmaya başlandı. Türkiye’nin en yüksek tirajına sahip olan Zaman, Cuma günü polisin gazete binasının önünde toplanan ve ‘Özgür basın susturulamaz’ diyen kalabalığa biber gazı ve tazyikli su (TOMA) sıkarak dağıtmadan önce ülkenin birkaç muhalif medyalarından bir tanesiydi. Polis herhangi bir açıklama yapmadan, İstanbul’daki bir mahkemenin kararından hareketle, gazeteyi kayyım yönetimine teslim etti” ifadesini kullandı.

Zaman’ın kayyım öncesi attığı ‘Anayasa askıya alındı’ manşetini hatırlatan gazete “Bazı haberlere göre gazetenin genel yayın yönetmeni görevden alındı ve gazetenin internet arşivi yok edildi” ifadesini kullandı.

‘Türkiye’de demokrasinin parçalanması’ başlığıyla yayınlanan yazıda Zaman’ın Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilindiği ve son 2 yılda hükümet karşıtı olduğu belirtilerek, gazeteye kayyım atanmasının ‘sürpriz’ olmadığı söylendi. Yazıda “Bu darbe, kendisini eleştirenleri hapse atmak, ordunun etkisini azaltmak ve Kürt ayrılıkçılar üzerinde savaşı alevlendirmek gibi Erdoğan’ın giderek artan otoriterleşmesinin sonuncu. Şu an, medyanın büyük bir kısmını kontrol altına alarak, Türkiye’yi gazetecileri cezaevine atan ülkeler arasında lider haline getirmiştir. Kampanyası boyunca özgür basını yok etti” denildi.

“Türkiye, Müslüman demokrasi ülkesi modeli olma yönündeydi. Şu anda Erdoğan demokratik ilkelere hiç inanmış gibi görünmüyor” diyen NYT, “O (Erdoğan), Türkiye’nin, ortak değerlere dayalı güvenlik ittifakı üzerine kurulan NATO için güvenli bir üye olmaya devam edip edemeyeceği konusunda ciddi soru işaretlerini artırıyor.” ifadelerine yer verdi.

“ABD İLE AB’NİN TEPKİLERİ SİLİK”
 
Amerikan gazetesi, Türkiye’de basına karşı devam eden baskılara ABD ile Avrupa’nın tepkilerini yetersiz buldu. Yazıda “ABD ile Avrupa’nın Erdoğan’ın özgür basına zarar vermesine silik bir şekilde cevap vermesi tedirgin edici bir durumdur.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye ‘Aralarında basın özgürlüğünün de yer aldığı, en yüksek demokratik standart ve uygulamalara saygı gösterip desteklemesi gerekir’ derken Obama yönetimi, Zaman’a karşı atılan adım için ‘rahatsız edici’ ifadesini kullandı. Onlar, belki eleştirini azaltarak, Avrupa’yı kızdıran mülteci krizini kontrol altına almak için Türkiye’yi ikna etmeyi umut ediyor olabilirler. Erdoğan Pazartesi günü, daha sert bir duruşla, daha fazla milyarlarca yardım ve Türkiye’nin AB’ye girmesi için daha erken üyelik dahil olmak üzere işbirliği için yeni taleplerde bulundu. Bu bir müttefik yaklaşımı değil ve Erdoğan’ın otoriterliğe doğru yönelmesi Türkiye’yi, NATO ve AB’yi daha güçlü hale getirmez” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.