New York Times: Erdoğan’ın Hitler örneği şok edici

The New York Times logoABD’nin ve dünyanın saygın gazetelerinden New York Times (NYT), bugün yayınladığı başyazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hitler benzetmesinin ‘‘şok ettiğini’’ yazdı.

Gazetenin yayın kurulu tarafından kaleme alınan başyazıda, başkanlık sistemine geçiş ile yetkilerini arttırma amacında olan Erdoğan’ın Hitler Almanyası’nı örnek verdiğine dikkat çekti. NYT, Erdoğan’ın sözleri için şöyle yorumda bulundu; “Bu şok edici sözler bir dünya liderinden geldi. Hem de demokrasi diye geçinen NATO üyesi bir ülkenin liderinden. Dünyadan kınama yağınca ise Erdoğan’ın ofisi lafı çevirip, sözlerin ‘medya tarafından çarpıtıldığını‘ ileri sürdü. Ancak Erdoğan’ın zaten insan hakları, hukukun üstünlüğü, siyasi özgürlükler ve basın özgürlüğünü çiğnemeye hevesli bir otoriter lider olarak rahatsız edici bir geçmişi var.”

Gazete, Erdoğan’ın 10 yılı aşkındır başbakanlıktan cumhurbaşkanlığına geçiş sürecinde gücünü basın hürriyeti, işci sendikaları ile diğer kritik kurumlara baskı olarak kullandığını savundu.

AKP’nin giderek daha milliyetçi ve muhafazakar çizgiye kaydığını belirten NYT, ‘‘AKP’nin Kasım’daki kritik seçimi kazanmasının ardından nasıl davranacağına dair artan korkular şimdi yanıt buldu. Erdoğan, seçimden önce PKK’nın iki yıllık ateşkesi pervasızca bozma kararını kullanarak savaşını sürdürdü. Erdoğan daha sonra da parlamentoya girmek için barajı geçen HDP’nin peşine düştü. Ordu, güneydoğudaki Kürt kentlerini acımasızca topa tutarken Türkiye’nin müttefiği ABD ve Avrupa utanç verici şekilde duruma sessiz kaldı. İlçelerin de hedef olduğu bombardımanlar sonucu 2015’in başından bu yana 3 bin 100 Kürt militan ve sayısı bilinmeyen sivil öldürüldü’’ denildi.

Gazetenin yayın kurulu tarafından kaleme alınan başyazısında, Erdoğan’ın daha fazla Kürd’ü politikaya entegre etme yerine ters yönde hareket ettiğini dile getirdi. Bu politikaların daha fazla insanı radikalleştirerek şiddette teşvik ettiği ve bunun da özerkliğe giden yolu araladığı vurgulandı.

Yazının son paragrafında, ‘‘Bu arada Erdoğan, IŞİD ile mücadeleyi büyük ölçüde görmezden gelerek daha fazla bölgesel gerginliği körüklüyor. Erdoğan, çoğunluğu Müslüman olan demokratik bir ülkenin saygı duyulan lideri ve bölgedeki güvenilir bir partner olarak sayıldığı günlerden çok uzakta’’ ifadeleri dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.