LA Times da başmakale ile Zaman gasbına tepki gösterdi

LA Times da başmakale ile Zaman gasbına tepki gösterdi

New York Times (NYT), Washington Post (WP) gibi ülkenin en saygın gazetelerinin yanı sıra bugünde yine ABD’nin en önemli basın kuruluşlarından olan Los Angeles Times (LA Times) da Zaman gasbına baş makale ile tepki gösterdi.

Makale, ‘‘Türkiye, muhalif gazetenin sesini susturdu’’ başlığı ile kaleme alındı.

Türkiye’nin NATO’da ABD’nin kilit müttefiklerinden birisi olduğu hatırlatılan yazıda, ‘‘Rahatsız edici bir şekilde otoriterlik yolunda devam ediyor’’ denildi.  

Geçen hafta ülkenin en büyük gazetesi olan Zaman’a polis zoru ile baskın yapıldığı, gazetenin okurların tazyikli su ile göz yaşartıcı bomba atıldığına işaret edilen LA Times,  mahkemenin atadığı kayyımların da göreve başladığı vurgulandı.

Zaman’ın ‘‘teröre destek’’ suçlaması ile kayyım atandığını belirten LA Times,  Zaman dışında Today’s Zaman ve Cihan Haber Ajansı’na da kayyım atandığı ifade edildi. LA Times, ‘‘Bu el koyma diğer basın kuruluşlarına karşı da benzer eylemler yapabileceğini gösteriyor. Geçen Ekim ayında hükümeti eleştiren İpek Koza Medya Grubu’na ait televizyon ve gazetelere aynı yöntemle el konuldu. Savcılar da Erdoğan’ın Ağustos 2014’de Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinden bugüne hakaret gerekçesi ile bin 800’den fazla hakaret davası açtı’’ şeklinde yazdı.  

Türkiye’deki boğucu politik ortamda bir uzlaşmanın sağlanmasının mümkün görünmediğine dikkat çeken LA Times, ‘‘NATO’ya üyelik için, ülkenin demokratik prensiplere bağlı, kişisel hak ve hürriyet ile hukukun üstünlüğü şartlarını içeriyor’’ diye yazdı.  

Başmakalede, insan hakları dernekleri gibi Obama hükümeti de Zaman’ın gasbına yönelik ‘‘rahatsız edici’’ diye açıklamalarda bulunduğunu hatırlatıldı. LA Times, Washington yönetiminin Ankara’ya karşı sert çıkış yapamama nedenini de Suriye’de devam eden iç savaşla, IŞİD’e karşı mücadelede kritik öneme sahip olmasını gösterdi.

Gazete, ‘‘ABD’nin insan hakları yerine stratejik çıkar öncelikli yaklaşımı ilk değil. Mısır’da demokratik yollarla seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi  2013’de deviren askere Obama yönetimi bazı silahların teslimatını askıya almakla tepki göstermişti. Bu tepki ancak iki yıl sürebildi ardından Libya’da IŞİD tehdidi nedeni ile istikrarsızlık gibi sorun ile karşı karşıya gelen Mısır’a karşı tavır yumuşadı’’ yorumunda bulundu.

Washington’un Zaman’a gasbı eylem alanı kısıtlı olması nedeni ile ‘‘rahatsız edici’’ ifadeleri ile geçiştirmekte olduğunu belirten LA Times, ‘‘Bu konuda tartışılacak bir taraf yok. Basının ve politik muhalefetin susturulması sadece ‘rahatsız edici’ değil aynı zamanda iğrenç!’’ ifadelerine yer verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.