INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE: Türkiye’nin açılımının önünde bazı engeller var.

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE: Türkiye’nin açılımının önünde bazı engeller var.

Türkiye’nin emlak yasalarındaki son değişikliklerle yabancıların gayrimenkul edinmesine getirilen kolaylıklar satışların artmasını sağladı.

Hukukçu ve emlakçılar, yapılan değişikliklerle Türkiye’nin yabancıların gözündeki cazibesinin artacağını söyleseler de yeni vize uygulamaları ve ikamet izinleri konusundaki belirsizliğin, alacakları evlerde kalmak isteyen yatırımcılar için sorun yaratabileceğini belirtiyorlar.

Mayısta kabul edilip 18 Ağustos’ta yürürlüğe giren kanun değişikliği, mevcut 53 ülkeye ek olarak 130 ülke vatandaşına daha Türkiye’de gayrimenkul alımı ve sınırsız taşınmaz edinim hakkı tanıyor.

Değişiklikler, yabancı şirket iştirakçilerinin de bu Doğu Akdeniz ülkesinde mülk edinmesini kolaylaştıracak.

Emlak uzmanları, değişikliklerin, bu yıl durgun olan gayrimenkul piyasasını Avrupalı yatırımcıların ekonomik endişelerine rağmen hareketlendireceğini söylüyorlar.

Turkey Sotheby’s International Realty’nin Genel Müdürü Arman Özver, “Bu, sektör ve ekonominin geneli için çok önemli bir fırsat. Yabancılar 2009’da Türk gayrimenkulüne 1,5 milyar dolar civarında bir meblağ harcadılar. 2013’te bu rakamın en az dört-beş katını bekliyoruz.” dedi.

Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, bu yıl ocak-temmuz döneminde emlak satışı geçen yıla oranla yüzde 7,6’lık artış gösterdi.

Eskiden, sadece Türk vatandaşlarına karşılıklı mülk edinebilme hakkı tanıyan İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerin vatandaşlarının emlak satın almalarına izin veriliyordu.

İstanbul Cerrahoğlu Hukuk Şirketi ortaklarından Onur Gülsaran çok sayıda ülke vatandaşının, “özellikle de Arap ve Orta Asya ülkelerinden vatandaşların, karşılıklı olma şartı aranmadan Türkiye’de emlak edinebileceklerini” söyledi.

Sotheby’s’den Arman Özver, “Türkiye, bölgeye hem coğrafi hem de kültürel açıdan yakın olduğu için buraya gelmenin daha kolay olduğunu” ifade ediyor.

Eski uygulamada yabancılar, Türkiye’de kayıtlı şirketleri olmadan emlak edinemiyordu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün son rakamlarına göre, 2012 Ağustos ayı itibarıyla Bahreynliler 8, Suudi Arabistanlılar ise 53 alım gerçekleştirdiler.

Almanların sahip olduğu toplam mülk sayısı 38.691 olarak bildirilirken (Türkiye’de en fazla gayrimenkul sahibi yabancı millet), Amerikan vatandaşlarının ise 1182 gayrimenkulünün olduğu belirtiliyor.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ULI) Genel Koordinatörü Hakan Yener, “Arap devletlerinin Türk emlak piyasasına 2 milyar dolar gelir getirme olasılığı var. Daha çok lüks projelere, Boğaz kıyısındaki yalılara talep var.” diye belirtiyor.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Işık Gökkay ise “özellikle Arapları hedef alan projelerin sayısında uzun vadede artış beklendiğini” söyledi.

Arap yatırımcılara açılmak, Türk emlak satıcılarına bölgedeki karışıklıktan yararlanma fırsatı sağlayabilir. İstanbullu ADMD Hukuk’un ortağı, gayrimenkul uzmanı Orhan Yavuz Mavioğlu, “Orta Doğu’dan gelen insan sayısı artabilir. Bölge kaynıyor ve herkes ülkesini terk etmeye çalışıyor.” dedi.

Yasada yapılan değişikliklerle Ruslar da artık mülk edinebilecek. Bu kararın, özellikle Antalya ve ülkenin turistik açıdan rağbet gören güney sahillerinde emlak satışlarını artırması bekleniyor.

Emlak ve gayrimenkul sektörünün tüm iyimserliğine rağmen bazı kesimler önemli bir engele dikkat çekiyorlar: yeni vize kurallarına.

Cerrahoğlu Hukuk’tan Gülsaran, “Eskiden Avrupa ve ABD’den ziyaretçiler 90 günlük turist vizesiyle buraya gelip, bir gün kalıp daha sonra tekrar 90 günlüğüne gelebiliyorlardı. Burada kalmadan da emlak alabiliyordunuz. Ancak bu yılın başında vize kuralları değişti. 180 gün zarfında 90 günle sınırlandırıldı. Batı dışından geldiğinizde bu süre daha da kısalıyor.” diye belirtti.

ADMD Hukuk’tan Mavioğlu ise şöyle konuşuyor: “Türkiye’de ikamet izni alıp alamayacağınıza hâlâ emniyet şubeleri karar veriyor. Burada emlak satın almanız ikamet izni alacağınız anlamına gelmiyor. Hükûmetin bu konuda bir şey yapması lazım. Ülkede kalamayacaklarsa niye kimse buradan ev satın almak istesin?

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.