Financial Times: Erdoğan–Davutoğlu krizi mülteci anlaşmasını tehlikeye attı

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘ipinin çekilmesinin’ ardından, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında halihazırda yürürlükte bulunan mülteci anlaşmasının tehlikede olduğunu yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre gazetenin haber analizinde ‘Avrupa yanlısı’ olarak nitelenen Davutoğlu’nun Almanya Başbakanı Angela Merkel’le birebir müzakere eden kişi olduğu da vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere dünya çapında mülteciler konusunda uzman birçok sivil toplum örgütünün yasadışı olduğunuöne sürdüğü mülteci anlaşması karşılığında Türkiye, Avrupa’ya vizesiz seyahatle birlikte maddi yardım ve üyelik müzakerelerinde ilerleme sözü de elde etmişti.

Financial Times’taki makalede Erdoğan’ın anlaşmaya soğuk yaklaştığı, son dönemde AB’ye karşı daha da fazla düşmanlık beslediği yazıldı: “Erdoğan, Türkiye’nin terör ve yolsuzlukla mücadele yasalarında reforma karşı çıkıyor. Ancak bu reformlar yapılmazsa, Brüksel anlaşmadaki en önemli tavizlerden bazılarını veremeyebilir. Ankara ise daha önce bu durumda Yunanistan’a mülteci geçişini kesmeye yönelik taahhütlerini yerine getirmeme tehdidinde bulunmuştu.”
‘İyi haber değil’
Gazeteye konuşan bir AB yetkilisi “Davutoğlu’nun görevden ayrılması iyi bir haber değil. Anlaşmadan vazgeçmek Erdoğan için çok sakıncalı olur ancak o artık ortada bir at pazarlığı olduğunu düşünüyor. Erdoğan’a göre hala yüzde 50 esneklik payı var ve gerisi de yapılacak bilek güreşinin sonucuna bağlı”dedi.

Makaleye göre Erdoğan, Davutoğlu’nun AB ile giderek daha yakın ilişki kurmasını bir tehdit olarak gördü; iki lider arasındaki anlaşmazlık bir iktidar mücadelesine dönüştü ve başbakan kaybetti.

Ankara’yla müzakerelere katılan üst düzey bir AB yetkilisi ise gelişmeleri, “Merkel de yanlış ata oynadı. Ancak Davutoğlu’nun uluslararası arenada boy göstermesinden ve gerçek bir rakibe dönüşmesinden Erdoğan’ı giderek daha da sinirlendirdi” diye değerlendirdi.

Financial Times’taki haberde ise Merkel’i savunanların, ‘Almanya başbakanının tüm yumurtalarını Davutoğlu’nun sepetine koymadığını’ söyledikleri belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.