BBC- Erdoğan popüleritesini koruyor

BBC- Erdoğan popüleritesini koruyor

Türkiye Başbakanı’nın adı oy pusulasında yer almayabilir, ancak partisi ve liderliği açısından belediye seçimi sonuçlarını bir zafer olarak memnuniyetle karşıladı.

 

SUNUCU: İstanbul’dan BBC muhabiri Selin Girit bize canlı olarak bağlanıyor. Selin, sanırım bu sonuçlar bize Erdoğan’ın Türkiye’nin büyük bir kısmında hâlen popüler biri olduğunu gösteriyor.

SELİN GİRİT (BBC Muhabiri): Öyle. Başbakan, desteğini güçlendirdi. Erdoğan son 12 yıldır iktidarda. Şu ana kadar üçü yerel üçü genel olmak üzere altı seçim kazandı. 10 yıldan uzun süredir iktidarda olmak onu yormuş olmalıydı. Ancak görülüyor ki insanlar onu hâlâ destekliyor. Oylar hâlen sayılıyor ancak yüzde 100’e yaklaşılmış durumda. Oyların yüzde 98’i sayıldı. Erdoğan, oyların yüzde 45.5’ini aldı. Bu, onun için büyük bir zafer. Bu yerel seçimlerde Türkiye’deki en büyük iki şehir olan İstanbul ve Ankara’nın Erdoğan’ın partisinin adayları tarafından kazanılmış olması, desteğini yitirmediğinin bir başka göstergesi.

SUNUCU: Bu durum, aylarca süren protestolar ile yolsuzluk ve güç kullanımı iddialarına rağmen böyle. Twitter ve Facebook üzerinden bu oylamayla ilgili münakaşaları duyduk. Türkiye’de yaşanan bunca şeye rağmen söylediğin gibi Erdoğan’ın popüleritesi bir kez daha epeyce kanıtlanmış durumda.

GİRİT: Evet, çünkü çekirdek seçmen tabanı Twitter’ın, Youtube’un ya da ifade özgürlüğünün yasaklanmasını önemsemiyor. Önemsedikleri şey, ekonomi. Türk ekonomisi, son 10 yıldır iyiye gidiyor. Son dönemde dolarda dalgalanmalar oldu, ancak Merkez Bankası hızlıca bu durumu kontrol altına aldı. Ekonomi önemli, çünkü kendisinin seçmen tabanı ağırlıklı olarak yoksul kesim. Şimdi muhalefet kaybetti ve ciddi bir vicdan muhasebesi yapması gerekiyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.