AP- “ABD ve Türkiye, Suriye konusunda birleşik bir cephe öngörüyor”

AP- “ABD ve Türkiye, Suriye konusunda birleşik bir cephe öngörüyor”

APABD Başkanı Barack Obama ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad’ı devirme çabaları konusunda birlik olmak için Rusya ve uluslararası topluma bel bağladıkları için ABD’nin ne kadar müdahale etmesi gerektiğiyle ilgili ayrılıkları, kapalı kapılar ardında muhafaza ederek perşembe günü Suriye konusunda birleşik bir cephe öngörüsünde bulundu.

İki lider, her iki ülkenin atacağı yeni adımlar konusunda hiçbir ipucu vermedi ancak Esad’ın üzerindeki baskının artırılacağına dair taahhütte bulundu. Obama da şayet ABD daha ileri bir adım atarsa bunu tek başına yapmayacağının altını çizdi.

Obama, “Başbakan Erdoğan da dâhil bölgede hiç kimsenin ABD’nin tek taraflı eylemlerinin Suriye’de daha iyi bir sonuç getireceğini düşündüğünü sanmıyorum.” dedi.

Erdoğan da ABD ve Türkiye’nin aynı fikirde oldukları noktalara dikkat verilmesini istedi.

Erdoğan, “Görüşlerimiz örtüşüyor. Birlikte neler yapabileceğimizi incelemeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Obama ve Erdoğan, müttefikler arasındaki fikir birliğinin ihtilaftaki diğer oyuncuları -yani Rusya’yı- da katılmaya zorlayabileceğini umuyor.

Rusya’nın desteğinin, Esad’ın iktidarı bırakmamasına imkân sağlayan en önemli faktör olduğuna dikkat eden Obama yönetimi, ABD ve Rusya’nın, rejim ve muhalifler arasında barış görüşmeleri başlatılmasına dair ortak çabalarından umutlu.

ABD Dışişleri Bakanlığı; ABD, Rusya ve diğerlerinin görüşmelerin başlaması için çalıştıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Burada amaç, her iki tarafı bir siyasi geçiş doğrultusunda çalışmaları için müzakere masasına geri getirmektir.” dedi.

ABD ve Türkiye arasında Beyaz Saray’da perşembe günü yapılan görüşmelerin ardından, bu engellerin hiçbirisi açıkça sergilenmedi.

Brooking Enstitüsünde Türk dış politikası konusunda uzman olan Kemal Kirişçi, “Geçen birkaç ayda birbirlerinden uzaklaşıyor gibi göründüler ve Erdoğan, en hafif deyimiyle ABD’deki seçimler sona erir ermez Obama’nın sağlayacağını düşündüğü desteğin gelmemesi konusunda hayal kırıklığına uğradı. Bugün, kamuoyuna, aynı şekilde düşündüklerine dair bir imaj yaratmak istiyor gibi göründüler.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.