‘Yüzyılın soygunu’nu katedralin elektrikçisi yapmış

‘Yüzyılın soygunu’nu katedralin elektrikçisi yapmış

İspanya’nın kuzeyindeki Santiago de Compostela Katedrali’nden çalınan 12. yüzyıldan kalma el yazması eser aradan bir yıl geçtikten sonra bulundu.
İspanya’nın sahip olduğu en önemli eserlerinden biri olan Ortaçağ’dan kalma el yazması Codex Calixtinus eskiden katedralde çalışan bir işçinin garajında bulundu. Suçunu itiraf eden Manuel Fernandez Castineiras 10 yılı aşkın süredir  St. James tapınağında elektrikçi olarak çalışıyordu ancak geçtiğimiz yılın başlarında kovulmuştu. Polis Fernandez’i ve yardım ve yataklık suçundan eşini, oğlunu, oğlunun kız arkadaşını salı günü tutukladı.
Tutukluların evlerinde yapılan aramalarda, polis 1,2 milyon euro nakit, Codex’in sekiz kopyasını ve katedralden çalınan diğer eski eserleri ele geçirdi.

İçinde vaazların,  Aziz James’e hitapların da olduğu 225 sayfalık Codex Calixtinus’ta hac yolculuğuyla ilgili pratik tavsiyelere de yer verildiği için batı dünyasının ilk rehber kitabı olarak da görülmüş, nadiren halka açılmıştır. Her yıl Camino de Santiago yolunu yürüyen binlerce hacının son durağı olan katedraldeki arşivin en nadide parçası olarak görülen eser, sadece birkaç insanın giriş izninin olduğu zırhlı cam bölmede saklanıyordu. Eser uzmanlar tarafından ‘paha biçilemez’ olarak görülüyor.
İspanyol medyası tarafından yüzyılın hırsızlığı olarak duyurulan olayda, uzmanların görüşü eserin açıktan satışı yapılamayacağı için özel bir koleksiyoncu için çalındığı yönünde.

İspanya içişleri bakanı çarşamba günü el yazması Codex’in Santiago de Compostela’dan birkaç km uzaklıktaki bir özel mülkiyette bulunduğunu ve ‘iyi durumda’ olduğunu söylemişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.