Uluslararası kuruluşlardan Türkiye’ye YouTube tepkisi

Uluslararası kuruluşlardan Türkiye’ye YouTube tepkisi

Dünyanın önde gelen uluslararası sivil toplum kuruluşları arasında yer alan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye’nin YouTube yasağını kınadı. Saygın kuruluşlar peşe peşe gelen kınama açıklamalarında Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün ciddi tehdit altında olduğunun altı çizdi. CPJ, hafta içinde 8 gazetecinin hapisten salıverilmesini ise ‘‘memnuniyet verici’’ olarak değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde Twitter’a olduğu gibi YouTube’un da Türk hükümeti tarafından kapatıldığına işaret eden HRW, idari bir karar ile gerçekleşen uygulamayı ifade özgürlüğü, kişilerin bilgiye erişme hakkına yönelik ‘‘feci bir eylem’’ olarak değerlendirdi. HRW, Türk Hükümeti’nin aldığı kapatma kararının hem uluslararası insan haklarına hem de Türkiye’nin kendi kanunlarına aykırı olduğunun altını çizdi.

Telekomunikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)’in kararı ile yasağın hayata geçirildiği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik yapılan gizli toplantının YouTube’da yayınlanmasından ardından kapatma kararının alındığına dikkat çekildi. HRW, Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, kapatma kararının ‘‘keyfi ve orantısız’’ olduğunu dile getirdi. Karar ile insanların bilgi erşim hakkının ihlal edildiğine işaret eden Sinclair-Webb, ‘‘Twitter dahil, YouTube’a yönelik engelleme kararı derhal geri alınmalıdır’’ diye konuştu.

Açıklamada ayrıca Twitter’a TİB tarafından getirilen ulaşım yasağının kaldırılması için mahkemenin verdiği kararın dikkate alınması gerektiğinin altı çizildi. Twitter yasağına karşın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Avrupa Birliği ile ABD’nin tepki gösterdiğine işaret edilen açıklamada, uluslararası toplumun bu konuda Türkiye’yi eleştirdiği hatırlatıldı. HRW açıklamasında yine Türkiye’de YouTube’un 2007 ve 2010 yılında da ulaşım yasağı getirildiğine dikkat çekildi. Sinclair-Webb, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2012 yılında aldığı internet sitelerini engellemesine karşı almış olduğu kararı da tamamen görmezden gelerek ihlal ettiğini söyledi.

CPJ: SEKİZ GAZETECİNİN SERBEST BIRAKILMASINDAN MEMNUN

HRW gibi Gazetecileri Koruma Derneği’de YouTube yasağına tepki gösterdi. CPJ açıklamasının özellikle bu hafta sekiz gazetecinin serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, hapiste kalanların da biran önce salıverilmelerini istedi. Kurum adına açıklama yapan CPJ İcra Direktörü Joel Simon, Türkiye’de basının bağımsız ve eleştirel makalelerine yönelik baskıların ve cezai müeyidilerin devam ettiğine işaret etti. Açıklamada ayrıca Türkiye’nin dünyada en fazla gazeteciyi hapiste tutan ülke olduğu hatırlatıldı.

CPJ YouTube için de, ‘‘Ayrıca bugün, Türk yetkililer YouTube’a erişimi engeledi.’’ ifadesi kullanılarak, TİB’in video paylaşım sitesi olan YouTube’u ‘‘idari tedbir kararı’’ ile yasakladığına işaret edildi. Twitter’ın da aynı şekilde Türkiye’de yasaklandığı da açıklamada dile getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.