Takvimin ‘Brookings’ haberi sosyal medyada alay konusu oldu

Takvimin ‘Brookings’ haberi sosyal medyada alay konusu oldu

Takvim gazetesinin ABD’nin en saygın düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nü “Hizmet Hareketi’nin bir kuruluşu” olarak göstermesi, Brookings’te çalışan Türk uzmanlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. “Haber10” ve “son.tv” gibi sitelerde de Takvim’e atıf yapılarak yayınlanan haber, Twitter’da alay konusu oldu.

Enstitüde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Kemal Kirişçi, Brookings’in 2 yıl sonra 100. yılını kutlayacağını hatırlatırken, Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Ömer Taşpınar, haberi “hükümetin Hizmet Harketi’ne yönelik komplocu yaklaşımına malzeme taşımak” olarak değerlendirdi.

Washington merkezli Brookings Enstitüsü, birçok Türk akademisyen ve politikacı tarafından yakından tanınıyor. ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel dahil mevcut kabinenin nerdeyse tüm bakanlarını farklı organizasyonlarla ağırlayacak kadar saygın bir düşünce kuruluşu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Brookings’in ağırladığı Türk siyasilerin başında geliyor.

“CEMAATİ KARIŞTIRACAK BELGE”

Takvim, “Cemaat’i karıştıracak belge!” başlığıyla verilen haberde Brookings’ten, “Cemaat’in, mensuplarından topladığı bağışlarla kurduğu enstitü” olarak bahsediyor. Ancak haberde söz konusu düşünce kuruluşunun 1916 yılında kurulduğu detayı verilmemiş.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Brookings Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Kemal Kirişçi, Brookings’in 2 yıl sonra 100. yılını kutlayacağını hatırlattı. Köklü kurumun ABD’nin en ‘yerleşik ve prestijli’ düşünce kuruluşlarından biri olduğunu ifade eden Kirişçi, “Brookings’e verilen tüm fonlar özellikle şeffaftır ve bu konudaki bilgilere web sayfasından rahatlıkla ulaşılabilir.” dedi.

Brookings’in Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Ömer Taşpınar ise yapılan haberin kesinlikle yalan ve çok cahilce olduğunu söyledi. Haberin ciddiye alınacak bir tarafı olmadığını dile getiren Taşpınar, hükümete yakın gazetelerde Hizmet Hareketi’ne yönelik komplocu yaklaşıma destek haberlerinin yapıldığını ifade etti.

Türkiye’de “Batılılar bizim güçlü olmamızı istemiyor, güçlendiğimiz anda bizi yıkmaya çalışıyorlar. Şer güçler, dış mihraklar…” benzeri argümanların hâlâ alıcı bulduğunu belirten Taşpınar, Hizmet Hareketi’nin Amerika güdümlü bir hareket olduğunu söylemek ve bunu belgelendirebilmek adına bu ve benzeri haberlerin yapıldığını dile getirdi. Taşpınar, “Bu şekilde kamuoyu oluşturmayı amaçlıyorlar.” şeklinde konuştu.

TWITTER’DA ALAY KONUSU OLDU

Öte yandan “haber10” ve “son.tv” gibi sitelerde de Takvim’e atıf yapılarak yayınlanan haber, sosyal medyada alay ve eleştiri konusu oldu. Twitter’da yapılan bazı yorumlar şöyle:

 

-Dikkat Dikkat!. AKtung AKtung ! Takvim’den Zaytung ötesi VAYTUNG haberi: 98 yıllık ABD enstitüsünü cemaat kurmuş! Takvimler karış(TIRıl)mış!

-Asıl adı Medresetü’l Brookings.. F. Gülen doğmadan önce Robert S. Brookings’in rüyasına girerek kurdurmuş. Brookings’i ‘cemaat kurumu’ yapabilecek bir zekadan ürkerim ben!

-Geri zekalılık değil bu, bilerek yapıyor ahlaksızlar.

-İnsanın bu kadar yalanı aynı anda uydurabilmesi için insan olmaması gerekir… Rezillikte sınır tanımıyorlar.

-Meğer 100 yıl önce kurulan, ABD’nin en itibarlı düşünce kuruluşu da cemaatinmiş! S.Nursi mi yapmış? Bravo!

-Eee sevgili Takvim, Amanpour ile hayali röportaj yaparsan Brookings’e de cemaatçi dersin tabi.

-Brookings, Cemaat’in kurduğu bir enstitü… Süper yalan. Yuh be!

-Zaytung, Takvim’in yanında Le Monde gibi kalıyor!

-AKP medyasında cehalet ve dezenformasyon diz boyu! Takvim Gazetesi Brookings`i Cemaatin kurduğunu iddia etmiş.

-Cemaat’in topladığı bağışlarla kurdurduğu Brookings Enstitüsü” 100 yıl önce kurulmuş ama olsun(!)

-Eğer Brookings’i de Hizmet kurduysa sırtı yere gelmez 🙂 Cahile satacak malzeme…

-@Zaytung için öneri: Brookings’e rakip “think-tank” Takvim’in adı “TAKtung”, Akit ise AKtung olsun!

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.