Senegal büyükelçisinden Türk okullarına övgü

Senegal büyükelçisinden Türk okullarına övgü

Senegal’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Abdou Salam Diallo, ülkesinde bulunan Türk okullarından övgü dolu sözlerle bahsetti. Büyükelçi Diallo, “Senegal’de orta sınıfın çocuklarını gönderdiği Yavuz Selim Liseleri, eğitim verdiği şehirlerde en ünlü ve çok rağbet gören lise. Bunun anlamı bizler için büyük çünkü eğitimde yeni bir sinerji oluşturmuş durumda. Çok başarılılar.” dedi.

IMG_5629Devletin her alanda her eksiği gideremeyeceğini belirten Büyükelçi Diallo, “Eğitim gibi çok önemli bir konuda tüm kaynakları kullanmak gerek. Katolik okulları ülkemizde giderek yaygınlaşıyor ve diğer taraftan ise Türk girişimciler tarafından açılan Türk okulları ise en fazla tercih edilen okul olarak eğitim hizmetine devam ediyor.” dedi.

New York’ta bulunan Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute-PII) tarafından dördüncüsü organize edilen ‘Afrika’nın Sorunları, Afrika Çözümleri’ başlıklı panelin konuğu olan Büyükelçi Diallo, ülkesi ile birlikte Afrika kıtasının en önemli sorunlarının başında eğitim olduğunu vurguladı.

Eğitimini yarıda kesen öğrenci oranının dünya genelinde en fazla Afrika kıtasında olduğunu belirten Daimi Temsilci, “Yalnızca bununla kalmıyor kıtadaki kötü görünüm. Yine Afrika genelinde üniversite öğrenci oranı yüzde 6 oranında. Bu oran dünya ortalaması olan yüzde 25’in çok çok gerisinde.” diye konuştu.

Ülkesinde yapılan son Afrika zirvesinde de tüm ülkelerin ortak hedeflerinden birisinin okullaşma oranını kıtada arttırmak olduğunu hatırlatan Diallo, eğitimde geri kalmanın sosyal adalet, gelir dağılımı, sağlık gibi birçok toplumun temel unsurlarında da sıkıntılara yol açtığını kaydetti.

Afrika konulu panele Gambia’nın BM Daimi Temsilcisi Mamadou Tangara ile birlikte BM’de görevli çok sayıda diplomat ile çeşitli STK temsilcileri katıldı.

Kara Kıta’da eğitim ile fakirliğin birbirini tetiklediğini aktaran Daimi Temsilci Dallio, “Bir aile için eğitim masraf demek. Devletlerin gelir seviyesi düşük aileler için eğitimi teşvik etmeli.” şeklinde konuştu.

Kız öğrencilerin ülkesinde eskiye oranla daha fazla eğitim gördüğünü belirten Büyükelçi, bunun da arkasında son yıllarda sağlanmış olan politik iradeyi gösterdi. Ülkesindeki devlet okullarında henüz internetin bir eğitim aracı olarak kullanılamadığını belirten Dallio, ancak Türk okulu ile diğer özel okullarda internetin kullanıldığını dile getirdi.

Programın açılışında konuşan PII Dış İlişkiler Direktörü Mehmet Kılıç, Afrika ile ilgili yaptıkları etkinlikleri dile getirdi. Yalnızca PII değil aynı zamanda Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV)’nın Afrika sorununa el attığını belirten Kılıç, bu bağlamda GYV’nin Afrika Birliği’nin merkezinde düzenlediği konferansa dikkat çekti. Türk girişimciler tarafından açılan okulların Kara Kıta’da önemli bir ihtiyacı karşıladığını, buralara yaptığı gezilerde bizzat tanıklık ettiğini belirten Kılıç, Senegal ve Gambiyalı yetkililer ve bu ülkelerdeki Türk okullarında eğitim gören öğrencilerle yaptığı mülakatı içeren bir video sunumu yaptı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.