Sandy şuana kadar 16 can aldı, Manhattan’ı karanlığa ve suya boğdu

Sandy şuana kadar 16 can aldı, Manhattan’ı karanlığa ve suya boğdu

Amerika’nın Kuzeydoğu eyaletlerinin bugüne kadar gördüğü en şiddetli kasırgası olan Sandy tahmin edilenden daha fazla hasara yol açmaya devam ediyor. Toplam 23 eyalette etkili olan Sandy, New York şehrinde araç ve metro tünellerini sulara boğdu. New Jersey’de kumarhane şehri olan Atlantic Şehri de su altında kaldı. Binlerce ev yine su altında kalırken, New York’ta bazı evlerde su baskını nedeniyle yangın çıktı. Haberin hazırlandığı saatte kadar 16 kişinin öldüğü resmen doğrulanırken New York şehrinde 5 can kaybının olduğu açıklandı.

Güney Carolina eyaletinde Kanada sınırına kadar geniş bir alanda etkili olan Sandy özellikle New York, New Jersey eyaletleri ile Philedalphia şehrinde bugüne kadar görülen en şiddetli kasırga olarak tarihe geçti. ‘Süper kasırga’ (superstrom) olarak isimlendirilen Sandy nedeniyle Başkan Barack Obama birçok eyaletti felaket bölgesi ilan ederken. Meteroloji uzmanları Sandy’in artık sıradan bir kasırga olmayıp tropikal kasırgaya dönüştüğünü de söyledi.

Atlantik Okyanusu’ndan New Jersey, Phliadelphia şehri üzerinden karaya giren Sandy, 21 mil (34 km) hızla ilerlerken, kasırgasının merkezinde rüzgar hızının zaman zaman 110 mile (176 km) ulaştığı açıklandı. Kıyaya yakın bölgelere bol yağış bırakan Sandy, içerilerde ise yoğun kar yağışına neden oldu. West Virginia’nın dağlarına 90 cm kar bırkan Sandy, Virginia’da 60 cm, Tennesse ile Kuzey Carolina sınırını da 45 cm beyaza bürüdü.

hurricane-sandy-hits-new-york-city
DÜNYANIN EN MODERN ŞEHRİ MANHATTAN ELEKTRİKSİZ VE SULAR ALTINDA

İtfaiye, polis, ambulans sirenlerinin durmadığı New York, New Jersey eyaletlerinde yaşanılan can kayıplarının çoğunlukla ağaç devrilmesinden kaynaklandığı bildirildi. Manhattan adasında yaşanılan su baskını ise bugüne kadar kaydedilmiş en büyüğü. Manhattan adasının güneyi sular altında kalırken, bölgede su seviyesinin 4 metre yükselerek rekor kırdığı belirtildi. Bugüne kadar Manhattan’da en fazla su seviyesi 1821 yılında yükselmiş ve toplam 3 metre 40 cm olarak ölçülmüştü.

Manhattan ile Brooklyn’i birbirine bağlayan Battery tüneli su alatında kalırken yine birçok metro tünellerinin de sularla dolduğu açıklandı. Su baskını nedeniyle kapanan tünellerin ne zaman açılacağı belirsizliğini sürdürken, pazartesi akşam üzeri New York’taki tüm köprüler trafiğe kapatıldı.

New York’ta polis acil yardım hattı numarası olan 911’i saatte 20 bin insanın aradığı belirtilirken, yine Manhttan’a elektrik sağlayan büyük trafolardan birisi patlayarak yandı.

New Jersey’de bir milyon, New York şehrinde 500 binden fazla ev elektriksiz kalırken, dünyanın en fazla turist çeken merkezi olan Manhattan’nın yarıya yakını karanlığa gömüldü. Manhattan adasının güneyinde yaşayanlar su baskını nedeniyle tahliye edilirken, yine bu bölgede bulunan New York Üniversitesi hastanesi de elektriksizlik yüzünden 200 hastasını tahliye etmek zorunda kaldı.  

Queens ile Rockaway semtinde çıkan yangınlara itfaiye müdahale edemedi. Yangınların su baskını ile meydana geldiği belirtilirken, elektrik ile tuzlu suyun temasının alevlerin yükselmesine neden olduğu bildirildi. Su altında kalan sokaklarda bulunan evlerde çıkan yangına itfaiye müdahale edemedi. Şehri yanık kokusu alırken, acil müdahale ekibi gece boyunca çalıştı. 

 

Manhattan’nın ortasındaki ‘Midtown’ olarak geçen bölgede ise 70 kattan yüksek bir gökdelenin inşaatı için dikilen vinç şiddetli rüzgardan kırıldı. Manhattan’da 57. sokak üzerinde bulunan gökdelenin kırılan vinçi havada asılı kaldı ve itfaiye bölgeyi ambulakay aldı.


New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, taksi ve özel araç sahiplerine seslenerek sokakları yalnızca polis, itfaiye ve ambulans araçları için boşalatmalarını istedi. Bloomberg, ‘‘Her neredeyseniz orada kalın, dışarıya çıkmayın’’ diyerek uyardı. Belediye Başkanı ayrıca şehrin bugüne kadar en şiddetli kasırganın Sandy olduğunu söyledi.

New Jersey Valisi Chris Christie ise uyarılara rağmen su baskını yaşanacak bölgelerde ayrılmayanlar için de ”Hem aptallar hem de benciller” diye tepki gösterdi. 


New York, New Jersey’deki tüm havalimanları tamamen kapatılırken, sahil kenarındaki birçok kasaba, şehirde sular altında kaldı. New York Borsası, Birleşmiş Milletler (BM) ile Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’da kasırga nedeniyle salı günü de kapalı kalacağı açıklandı.

Sandy kasırgasının Amerikan ekonomisine 20 milyar dolar zarar vereceği hesaplanırken, Kanada’nın Toronto şehrinde bir kadının kasırga nedeniyle hayatını kaybettiği rapor edildi. Talihsiz kadının başına rüzgar nedeniyle havada uçuşan bir ağır cismin çarptığı belirtildi.

SANDY, KUZEYDOĞU EYALTELERİNİN KATRİNA’SI

AccuWeather hava tahmin şirketi Sandy’inin Kuzeydoğu eyaletlerinin Katrina’sı olduğu açıkladı. Şiket yetkilisi Sandy’s Amerika’nın bugüne kadar karada gördüğü en şiddetli kasırgası olarak tarihe geçeceğini de iddia etti.

Kasırga nedeniye gece saatlerine kadar bir milyon insan su baskınları nedeniyle tahliye edilirken kasırganın etkili olduğu alanlarda 5 milyona yakın insanın da elektriksiz kaldığı bilidirildi.

 48082f8a221811e288f622000a1fbc72 7

SANDY KÖPEKBALIĞINI KARADA YÜZDÜRDÜ

 

Deniz sularının Sandy ve dolunayın da etkisi ile taşması ve sahilde bulunan bşrçok yerleşim yerinin su altında kalması ilginç olayların da yaşanmasına neden oldu. New Jersey’in Brigantine yerleşkesinde çekilen bir fotoğrafta köpekbalığının bir evin önünde yüzdüğü görüldü. Suların karaya yürümesi ile okyanustan geldiği tahmin edilen köpekbalığının fotoğrafı twitter da Sandy kasırgasına ait en fazla paylaşılan konusu oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.