Papa’dan sonra gözler Obama’da

Papa’dan sonra gözler Obama’da

Papa Francis’in 1915 olayları için “soykırım” ifadesini kullanmasının ardından şimdi gözler ABD Başkanı Obama’nın Ermenilerin “soykırım yıldönümü” olarak andığı 24 Nisan tarihinde yapacağı açıklamaya çevrildi. Ankara, yoğun baskı altındaki Obama’nın dolaylı yollardan “soykırım” ifadesini kullanmasından endişeli.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in 1915 olayları için “soykırım” demesinin ardından gözler ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan’da yapacağı açıklamaya çevrildi. Obama’nın “soykırım” demesini beklemeyen Ankara, Papa’nın çıkışı sonrası ise endişeli. Ankara’nın korkusu ABD Başkanı’nın açıklamasında dolaylı yollardan “soykırım” ifadesini kullanması. Obama’nın “Ermenilerinsoykırım olarak nitelendirdikleri büyük felaket” mealinde bir açıklama yapmasından endişe ediliyor.

Seçilmeden önce yaptığı kampanyada Ermenilerin soykırım iddialarını resmen tanıyacağı vaadinde bulunan Barack Obama, başkan olduktan sonra merakla beklenen 24 Nisan mesajında “soykırım” dememiş, ancak Ermenice “büyük kırım” anlamına gelen “yeds meghern” ifadesini kullanmıştı. Obama, daha sonra da her yıl yayınladığı 24 Nisan mesajlarında aynı ifadeyi tekrarladı. Ankara’nın beklentisi Obama’nın bu yıl da yine aynı ifadeleri kullanmasıydı. Ancak gerek Papa’nın “soykırım” ifadesi gerekse Avrupa Parlamentosu’nun da benzer bir adıma hazırlanması Türk yetkilileri endişelendirdi. 1915 olaylarının 100. yıldönümü vesilesiyle uluslararası arenada büyük bir lobi faaliyeti yürüten Ermeniler adına dünyada oluşan olumlu atmosfer sebebiyle Obama’nın “Med yegern”den daha ileri bir ifadeyi tercih edip etmeyeceği merakla bekleniyor. Türk yetkililere göre Amerikan tarafı “ara formül” bulmakta çok mahir. Bundan dolayı Obama’nın 1915 olaylarına direkt “soykırım” demek yerine; “Ermenilerin soykırım olarak gördüğü katliamlar” yönünde bir ifade kullanmasından kaygı duyuluyor. Böylece Obama’nın açıklamasında “soykırım” ifadesi yer alırken; Amerikan tarafı “Biz Ermenilerin meseleyi nasıl tanımladığını ortaya koyduk.” diyebilecek.

1915 olaylarının 100. yıldönümü dolayısıyla Ermenistan “soykırım” iddialarının üçüncü ülkelerde tanınması için yoğun bir lobi faaliyeti sürdürüyor, Ankara da karşı lobi hareketi ile 1915’te yaşananların bir ortak tarih komisyonu ile tespit edilmesi ve üçüncü ülkelerin bu konuda karar almaması gerektiği tezini savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.