NYT- “Japonya, barışçıl tutumundan uzaklaşıyor”

NYT- “Japonya, barışçıl tutumundan uzaklaşıyor”

 

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times (NY Times), Çin ile ada krizi yaşayan ve Kuzey Kore’nin tehditlerinin hedefinde kalan Japonya’nın barışçıl tutumundan uzaklaşmaya başladığı yorumunda bulundu.

NY Times, Amerika ile Japon askerleri arasında artan tatbikatlara dikkat çekti. Geçtiğimiz şubat ayında gerçekleştirilen “Demir Yumruk” adlı tatbikatta işgal edilen bir adanın kurtarılmasının konu edildiğini belirten gazete, “Japonya’nın, adalarından birine saldırı yapabileceğinden korktuğu tek bir ülke var. O da Çin.” hatırlatmasında bulundu. Gazete, Çin ile yaşanan ada krizi ve Kuzey Kore yönetiminden son günlerde gelen tehditlerin Japonya’yı, 2. Dünya Savaşı bitiminden bu yana izlediği barışçıl tutumundan uzaklaştırdığını yazdı. Bu tutum değişikliğinin Şinzo Abe’nin başbakan olmasından bu yana daha belirgin hale geldiğine dikkat çeken gazete, Abe’nin 11 yıl sonra ilk defa savunma bütçesini arttırdığını belirtti. Komşularla yaşanan gerilimin de Abe’nin milliyetçi söylemlerinin daha fazla kabul görmesine yol açtığını kaydetti.


Gazeteye konuşan eski savunma bakanlarından Satoshi Morimoto, “Japonya’nın güvenlik algısı ciddi bir şekilde gözden geçiriliyor.” dedi. Japon ordusunun daha güçlü olmasının bölgedeki güç dengesini değiştirebileceğine dikkat çeken gazete, bunun Çin’i kızdırabileceği ve ABD’yi bölgede daha aktif hale getireceği yorumunda bulundu. Gazete, Çin ve Kuzey Kore’deki gelişmeler kadar 11 Mart 2011’de yaşanan çifte afet sonrası askerlerin bölgede yaptıklarının halkın orduya yönelik algılarını da değiştirmesine neden olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan MIT Üniversitesi’nden Profesör Richard J. Samuels, “Çin, Japonya’nın burnunun ucunda. Tokyo, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa askeri bir meydan okuma ile karşı karşıya. Bu yüzden askerlerin daha fazla meşruiyeti var artık.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.