New York milletvekillerinden Başkonsolos’a mesaj

New York milletvekillerinden Başkonsolos’a mesaj

New York milletvekilleri Türkiye’deki anti demokratik gelişmelerden duydukları kaygıyı Türkiye’nin New York (NY) Başkonsolosunu ziyaret ederek bizzat iletti.

New York Eyalet Meclisi’nde 73 milletvekilinin bulunduğu Türk-Amerikan Dostluk Grubu adına milletvekilleri Kevin A. Cahill ile Steven Cymbrowitz, Türkiye’nin NY Başkonsolosu Ertan Yalçın’ı makamında ziyaret etti. Milletvekilleri, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığının demokrasinin olmazsa olmaz ilkeleri olduğunu dile getirdi.

AKP hükümetinin anti-demokratik icraatlarından duydukları endişeleri Başkonsolos Yalçın’a aktaran Cahill ve Cymbrowitz, bu endişelerin Ankara’yla paylaşılmasını istedi.

Toplantıdan sonra açıklamalarda bulunan milletvekilleri, iki ülke arasındaki dostluğun kendileri adına çok değerli olduğunu söyledi.

“Türkiye ile Amerika arasındaki ilişki, iki ülke arasında yaşanabilecek en samimi ilişkiydi.” diyen Kevin A. Cahill, “Biz bu ilişkinin bir an önce eskisi gibi olmasını arzuluyoruz. Ancak temel prensiplerde tekrar buluşamazsak eskiye dönmemiz mümkün değil. Bizim için basın özgürlüğü en öncelikli değerdir. Anayasamızın başında basın hürriyeti yer alır” dedi.

Gazetecilere karşı AKP hükümetinin ortaya koymuş olduğu tavrı eleştiren Cahill, “Türkiye’de bunu insanlara nasıl izah edip kabul ettirebiliyorlar bilemiyorum ama bu Amerika’da çok farklı şekilde etki yapmakta” diye konuştu.

Türk basının eskiden daha güçlü ve özgür olduğunu belirten Cahill, gelecek adına yine medyanın herhangi bir hükümet baskısı olmadan görevini yerine getirmesini umduklarını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için çabaladıklarına vurgu yapan Cahill, “Türk ve Amerikan halkları arasındaki güçlü ilişki hiçbir kesintiye uğramadan devam edecektir. Bizler hep kardeş olarak kalacağız” dedi.

cymbrowitzTÜRK-AMERİKALILAR ANAVATANLARINI (TÜRKİYE’Yİ) ÇOK SEVİYOR

Görüşmenin sıcak bir ortamda geçtiğini belirten vekiller, 16 Haziran’da, 73 milletvekili ve senatörün imzasıyla Federal Kongre’ye gönderdikleri ve Türkiye’deki basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığına dair endişeleri içeren mektubu Başkonsolos Yalçın’la müzakere ettiklerini söyledi.

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin yeniden eskisi gibi güçlü olacağına inandığını belirten milletvekili Steven Cymbrowitz, “Her ülkelerarası ilişkide olduğu gibi bizim ilişkilerimizde de zorluklar yaşanıyor. Bu normaldir. Ancak ben umut ediyorum ilişkilerimiz daha da güçlenerek devam edecektir” diye konuştu.

Türkiye’de gazetecilere açılan davalardan ve özgürlüklerin kısıtlanmasından duydukları endişe nedeniyle Başkonsolosla görüştüklerini belirten Cymbrowitz, “Bu endişelerimizi dostane bir ortamda sayın Başkonsolos’a ilettik” dedi.

Kendisinin seçim bölgesinin Türklerin en yoğun olarak yaşadığı Brooklyn olduğunu hatırlatan Cymbrowitz, Türk-Amerikalıların ülkelerini çok sevdiğini ve bu o nedenle yaşanan sıkıntılardan büyük endişe duyduklarını ifade etti.

Cymbrowitz, “Bu insanlar Türkiye’yi çok seviyor. Türk hükümetinin yaptıklarından dolayı endişe duyan Türk-Amerikalıların hissiyatlarına tercüman olmak benim adıma memnuniyet verici” diye konuştu.

”ANLAŞAMAMIŞ OLSAK DA FAYDALI BİR GÖRÜŞME YAPTIK”

Bir dönem Türk ekonomisinin bölgenin en güçlü, en etkili ekonomisi olduğuna dikkat çeken Cahill, “Eğer bir ülkede özgürlükler konusunda endişeler başlarsa güvenlik için de endişeler oluşur. Güvenlik endişesi oluşursa haliyle o ülkenin para birimine olan uluslararası güven de azalır. İşte Türkiye’de olan da budur. Görüşmemizde Türkiye’nin dostları olarak bu konudaki endişelerimizi paylaştık” dedi.

Türkiye’ye ve Türk insanına her zaman derin sevgi ve saygı duyduğunun altını çizen Cahill, “Başkonsolosla toplantımızda anlaşamamış olsak da karşılıklı olarak çok faydalı bir görüşme yapmış olduk” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.