NASA, havada patlayan roketle ilgili soruşturma başlattı

NASA, havada patlayan roketle ilgili soruşturma başlattı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Antares roketinin fırlatıldıktan kısa bir süre patlaması ile ilgili soruşturma başlattı.

Patlamanın hemen ardından kameraların karşısına geçen NASA yetkilileri, roketin neden patladığı ile ilgili ellerinde kesin bilginin olmadığını, kaza ile ilgili çalışmalara gün ışığıyla başlayacaklarını ifade etti. Patlamada kimsenin yaralanmadığını belirten NASA yetkilileri, yaşanan kazanın büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti. NASA, patlamanın yaşandığı bölgede rokete ait herhangi bir parçanın bulunması halinde hemen yetkililere haber verilmesi duyurusunda bulundu.

NASA’nın İnsan Keşif ve Operasyonları Müdürlüğü yetkililerinden William Gerstenmaier, üçüncü ikmal misyonun başarısız olmasının hayal kırıklığı olduğunu kaydetti. Bugün yaşanan aksiliğin sebebini tam olarak öğrendikten sonra diğer denemeleri yapacaklarını kaydeden Gerstenmaier, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki mürettebatın gıda veya diğer kritik malzemelerin olduğunu, şu an için herhangi bir tehlikenin sorun olmadığını ifade etti.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılan 3. kargo dağıtım misyonu çerçevesinde malzeme taşıyan uzay aracı Antares, Orbital Sciences firmasına ait. Orbital Şirketi Başkan Yardımcısı Frank L. Culbertson, yaptığı yazılı açıklamada roketin fırlatılmasında yaşanan başarısızlığın tekrarlanmaması için kapsamlı bir soruşturma yürüteceklerini söyledi.

Sözkonusu projenin 1.9 milyar dolarlık bütçeye sahip olduğu ifade edildi. Patlamanın 2 milyar dolardan fazla bir zarara sebep olduğu bildirildi. İnfilak eden aracın içinde bilimsel deney araçları ve yedek parçaların da olduğu 2,3 tona yakın bir yükün bulunduğu kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.