Michele Flournoy, ABD’nin ilk kadın Savunma Bakanı olabilir

Michele Flournoy, ABD’nin ilk kadın Savunma Bakanı olabilir

Başkan Barack Obama’nın Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın istifasıyla boşalan makama ülke tarihinin ilk kadın bakanını atayabilir.

Savunma Bakanlığı için adı öne çıkan Michele Flournoy. Pentagon’un politikalarından sorumlu eski şefi ve Başkan Obama’nın şahin danışmanları arasında olan Flournoy, ABD tarihinde Savunma Bakanı olacak ilk kadın olarak ismi zikrediliyor.

AP haber ajansının haberine göre Obama’nın Savunma Bakanlığı için aday göstereceği çok az ismin bulunduğu ve içlerinde de öne çıkanın Flournoy olduğunu yazdı.  Şahin politikaları ile tanınan Flournoy, IŞİD ve Suriye’ye karşı doğrudan savaşmayı ve Afganistan’da da Taliban’a karşı Afgan hükümetine desteğe devam edilmesinden yana.

Başkan ile yolları 2008 başkanlık seçimleri döneminde kesişen Flournoy, Obama’nın seçimleri kazanmasının ardından kendisine yaptığı iş teklifini kabul etmişti. Obama, Flournoy’a Savunma Bakanlığı’nın dönüştürecek takımda yer almasını istemişti. Bakanlıkta küçük bir görev ile işe başlatılan Flournoy,  ortaya koyduğu performansı ile Irak ve Afganistan’daki ABD askerlerinin yeniden yapılanmasına baş mimarlardan oldu. Ayrıca Flournoy, Pentagon’un bütçesinin kesilmesinde de adı öne çıkan isimlerin başında geldi.

Flournoy, Başkan Barack Obama’ya her zaman sadakati ile dikkat çekti. Kapalı kapılar arakasında Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ile yapılan toplantılarda her daim masaya en sert yumruğunu vuran kişi olarak Flournoy’un ismi anıldı. Flournoy, aralık 2011 tarihinde Obama’ya danışmanlık görevinden ayrılmıştı. 53 yaşında olan Flournoy, 3 çocuk annesi.

Eski Savunma Bakanı Leon Panetta’nın 2012’de Obama’nın tekrar seçilmesinden sonra istifası ile boşalan makama Flournoy’un ismi yine zikredilmişti.  Obama’nın Flournoy’u tercih etmesindeki en önemli nedenlerden birisinin de Kongre’nin kontrolünü ele geçiren Cumhuriyetçiler ile en rahat geçinebilecek isim olarak görmesi şeklinde değerlendiriliyor.

Flournoy dışında Savunma Bakanlığı için adı geçenler arasında Ashton Carter ile Hagel’ın yardımcısı Robert Work da bulunuyor. Carter, geçtiğimiz yıla kadar Pentagon’da iki numaralı adamdı.

Başkan Obama’nın pazartesi yaptığı konuşmada bakanlık için ismine gönderme yaptığı Senatör Jack Reed, bu görev ile ilgilenmediğini açıkladı.

Obama, Hagel’dan Senato’nun yeni savunma bakanını onaylayıncaya kadar görevinde kalmasını istedi. Obama, bakanlık için ne zaman aday ismini açıklayacağı konusunda ise bir tarih vermedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.