Kobani’ye gidecek peşmerge konvoyu Türkiye’de

Kobani’ye gidecek peşmerge konvoyu Türkiye’de

Kobani’ye nasıl ve nereden geçeceği günlerdir tartışılan peşmergeler dün Erbil’den hareket etti. Kobani’de IŞİD’e karşı savaşacak 150 peşmergenin bir kısmı karayoluyla bir kısmı da havayoluyla Türkiye üzerinden çatışma bölgesine geçecek. Kürt güçlerinin ulaşmasıyla cephede dengelerin değişmesi bekleniyor.

Türkiye’nin, IŞİD’e karşı savaşan PYD güçlerine destek vermek üzere Kobani’ye geçişine izin verdiği Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlı peşmergeler yola çıktı. Türkiye üzerinden Kobani’ye geçecek peşmerge konvoyu dün öğleden sonra Erbil’den ağır silah ve teçhizatlarla Habur Sınır Kapısı’na doğru hareket etti. Erbil merkezli yayın kuruluşu Rudaw, zırhlı kamyonlar, pick-up’lar ve ambulansların yer aldığı 40-50 araçlık konvoyun, Şırnak’ın Silopi, Cizre, Mardin’in Nusaybin, Kızıltepe ilçesi üzerinden Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine gideceğini ve buradan da Kobani’ye intikal edeceğini yazdı. Konvoy dün gece 22.00 sıralarında Türkiye sınırındaki Zaho şehrine ulaştı. Konvoyun sık sık önünün kesilip sevgi gösterilerinde bulunulması nedeniyle Habur’a ulaşmasının geciktiği ifade edildi. Rudaw, bir grup peşmergenin de havayolunu kullanarak geleceğini kaydetti. Buna göre Erbil’den uçakla Şanlıurfa GAP Havalimanı’na inen peşmergeler, buradan zırhlı araçlarla Kobani’ye götürülecek. Fransız haber ajansı AFP, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde 80 kişinin karayolunu kullanarak, 72 kişinin ise uçakla gönderileceğini bildirdi. Kürt yönetiminin, gönderdiği gücün güvenli biçimde bölgeye ulaşması ve Türk kamuoyunun geçişlere gösterebileceği tepki sebebiyle havayolunu tercih ettiği belirtiliyordu.

Erbil’den hareket eden peşmerge konvoyu sebebiyle Habur Sınır Kapısı’nda geniş güvenlik tedbiri alındı. Konvoyu karşılamak üzere bölgeye giden kalabalık bir grubun Habur’a girmek istemesi üzerine arbede yaşandı. Türk polisi, yolu kapatan, taşlı saldırıda bulunan grubu gaz bombası kullanarak dağıttı.

Ankara, ABD Başkanı Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la 18 Ekim gecesi yaptığı telefon görüşmesinin ardından uzun süredir karşı çıktığı Kobani koridoruna izin vermişti. Peşmergelerin geçen hafta çarşamba günü geçmesi beklenirken, Erbil ile Ankara arasındaki ‘teknik’ sorunlar sebebiyle gecikme yaşandığı ileri sürülmüştü. Kürt güçlerinin Kobani’ye nasıl ve nereden geçeceği, kaç kişilik bir güç olacağı, silahlı mı silahsız mı geçeceği gibi konularda belirsizlik yaşanıyordu. Ancak Zaman’a konuşan üst düzey bir kaynak, Türkiye’nin geçiş konusunda Erbil ve Washington’ı oyalamaya çalıştığını, bunun üzerine ABD’nin Ankara’dan nihai onay gelmeden Erbil’den peşmerge sevkiyatına başlamasını istediğini aktardı. Türk istihbaratının, Kobani’ye peşmergeler arasında PKK unsurlarının sızmaması için geçecek isimleri kontrol ettiği iddia ediliyordu.

Ağır silahlarla teçhizatlandırılmış özel eğitimli peşmergeler, Kobani’de IŞİD’e karşı mücadele eden PYD güçlerine topçu desteği verecek. Bu durumun IŞİD’e karşı PYD’ye üstünlük kazandıracağı ifade ediliyor. IŞİD, peşmergenin geçişi öncesi Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın Suriye tarafını almak için bölgeye yoğun saldırılar gerçekleştirdi. Ancak kapıyı alamadı. Buradaki çatışmalar dolayısıyla peşmergenin, sınır kapısı yerine Kobani’den kaçan sivillerin Türkiye’ye alındığı Yumurtalık bölgesinden geçiş yapabileceği öne sürülüyor.

SÜLEYMAN ŞAH İÇİN ELLER TETİKTE

Türkiye’nin peşmergenin Kobani’ye geçişine izin vermesi sonrası IŞİD’in bir misillemede bulunmasından endişe ediliyor. Örgüt militanlarının, Türkiye’nin Suriye’deki toprak parçası olan ve Türk askeri tarafından korunan Süleymanşah Türbesi’ne saldırabileceği iddia ediliyor. Türk ordusu da Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın kabrinin bulunduğu  türbeye muhtemel bir saldırıya anında karşılık vermek üzere 8 Sikorsky helikopterini, Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda hazır bekletiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.