Kimse Yok mu, Suriyeli çocukların eğitim sorununu BM taşıdı

Kimse Yok mu, Suriyeli çocukların eğitim sorununu BM taşıdı

Uluslararası arenada yaptığı yardımlarla büyük takdir toplayan Kimse Yok mu Derneği, Suriyeli mülteci çocukların eğitim sorununu Birleşmiş Milletler’e (BM) taşıdı.

BM’de düzenlenen panelle, Türkiye başta olmak üzere Suriyeli mültecilerin bulunduğu ülkelerde yaşadıkları ülkede eğitim yaşındaki çocukların temel eğitim haklarından mahrum kalmalarının kabul edilebilir bir mazaret teşkil etmediği vurgulandı. Suriyeli mülteci çocukların yalnızca bulundukları ülkelerin değil uluslararası toplumun yardımları ile ihtiyaçlarının giderilmesinin yakın ve uzun dönemde BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (SDGs) tutturabilmesi adına çok önemli olduğunun altı çizildi.

IMG_4566Kimse Yok mu Derneği’nin yanı sıra panele Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) ile Peace Islands Institute de (PII) ev sahipliği yaptı. BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde yapılan panele katılan RAND adlı think tank uzmanı Shelly Culbertson, eğitim yaşındaki Suriyeli mülteci çocukları üzerinde Ürdün, Türkiye, Lübnan ve Irak’ta yaptığı araştırmayı paylaştı. RAND’da siyasi analist olarak görev yapan Culbertson, Lübnan’da 400 bin civarında Suriyeli eğitim çağında mülteci çocuğu olduğuna işaret etti. Culbertson, ‘‘Bu çocukların yüzde 75’i herhangi bir eğitim imkanından yoksun. Türkiye ile Ürdün de ise eğitimlerine devam edemeyenlerin oranı yüzde 40’’ dedi.

Lübnan’da Suriyeli çocukların eğitim haklarından mahrum olmalarının başlıca nedeninin bu ülkede eğitim ihtiyacının yüzde 70 oranında özel sektör tarafından karşılanması olarak gösterdi. Culbertson, Türkiye’de ise mülteci Suriyeli çocukların dil ve alfabe farklılıklarından kaynaklanan sorunlar yaşadığını söyledi. Lübnan, Türkiye, Irak  ile Ürdün’ün tek başına Suriyeli mülteci çocukların okul binası, araç ve gereçlerini karşılamasının zor olduğunu aktaran Culbertson, ‘‘Suriyeli mülteci çocuklarının eğitimlerine devam edememelerinin bir başka asıl nedenlerinden birisi de hayatta kalabilme çabaları. Çocuklar okula gitmek yerine ailelerine yardım için çalışmak zorunka kalıyorlar’’ dedi.

KİMSE YOK MU İKİ OKUL AÇTI

Eğitim hakkının temel insan haklarından olduğunu anımsatan Kimse Yok mu Genel Sekreteri Savaş Metin, dernek olarak Türkiye’de Suriyeli mületci çocukların eğitim alabilmeleri için iki okul açtıklarını dile getirdi. Açılan okul hakkında bilgi veren Metin, derneklerinin ihtiyaç sahipleri ile yardım etmek isteyenleri buluşturan bir kurum olduğunu dile getirdi. Kimse Yok mu derneğinin Suriyeli mültecilere yalnızca eğitim değil her türlü yardımı yaptığını belirten Metin, ‘‘Biz kriz başladığından bugüne aralıksız 120 bin Suriyeli mülteciye yardım götürmekteyiz. Yalnızca eğitim değil, sağlık, gıda, kira, elbise gibi hemen her türlü temel ihtiyaçları karşılayacak yardım yapmaktayız. Hatta savaşın başladığından beri Kilis’te hergün 4 bin Suriyeliye sıcak yemek vermekteyiz’’ dedi.

Tüm bu yardımların yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden Suriyeli mültecilere yardım için projeler üzerinde istişareler yaptıklarını aktaran Metin, 140’dan fazla ortak çalışma yürüttükleri STK’lar olduğuna dikkat çekti. Genel Sekreter Metin, ‘‘Biz dernek olarak yaşanan sıkıntıları, olayların vahametini karşı tarafa anlatıyor, onu resmediyoruz. Bazıları bu manzara karşısında gıda yardımı yapıyor, bazıları ayni, nakti, maddi yardım yapıyorlar’’ dedi.

Panelin açılış konuşmasını GYV Genel Sekreteri İbrahim Hurmalı yaptı. BM’deki etkinliğe INEE (Inter-Agency Networking for Education in Emergencies) adlı kuruluşun genel koordinatör yardımcısı Arianna Pacifico, Katolik Amerika Üniversitesi öğretim üyesi Martha Cruz ile BM Temsilcisi ve Çocukları Koruma (Save the Children) Direktörü Debra Jones katıldı. Programın moderatörlüğünü GYV New York Temsilcisi Cemre Ülker yaptı.

IMG_45803 MİLYON SURİYELİ ÇOCUK EĞİTİM İMKANINDAN MAHRUM

BM’nin SDGs hedeflerine ulaşılabilmesi için STK’lara görevler düştüğü gibi asıl sorumluluğun devletlere ait olduğunu belirten Debra Jones, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılabilmesi için hükümetlerin çocukların eğitimi için yatırımı arttırmasının şart olduğunu söyledi.

Suriye’de savaştan önce 14-24 yaş arası gençlerde okuma yazma oranının yüzde 95 seviyelerinde olduğunu anımsatan Jones, ‘‘Savaşın başladığı tarihten bugüne kadar yaklaşık 3 milyon eğitim çağındaki çocukların eğitim imkanından mahrum durumda’’ dedi.

Savaş nedeniyle eğitimden mahrum kalan Suriyeli çocukların yaşam boyu bu olumsuz durumdan etkileneceklerini kaydeden Jones, bunun toplum hayatına olduğu gibi Suriye’nin ekonomisine dahi kısa ve uzun vadede ciddi zarar vereceğini dile getirdi.

Savaşın eğitim açısında nasıl tahribat yaptığını birkaç basamakla izah eden Debra Jones, ‘‘Öncelikle eğitim saldırı altında. ikincisi  eğitimde kalite dibe vurdu. Son olarak ise psiko-sosyolojik etkileri ile birlikte fakirlik ve suç oranlarının artması şeklinde kendisini gösteriyor, gösterecek’’ dedi.

Jones ayrıca bugün Suriye’de okulların hedef haline geldiği ya kullanılamaz halde olduğu ya da askeri amaçlı kullanıldığını da söyledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.