Hiroşima’ya bomba atan askerlerin sonuncusu da öldü

Hiroşima’ya bomba atan askerlerin sonuncusu da öldü

Dünya tarihinde görülmemiş bir vahşete neden olan İkinci Dünya Savaşı sonlarında Hiroşima’ya atılan atom bombasının son askeri de hayata gözlerini yumdu. Hiroşima’ya bomba atan uçaktaki görevli askerlerden olan Theodore Van Kirk, 93 yaşında öldü.

Van Kirk’ın kızı tarafından doğrulanan ölüm haberi ile birlikte “Enola Gay” isimli ABD askeri uçağının taşıdığı atom bombasını Hrioşima’ya bırakan mürettebatından geriye kimse kalmadı. Georgia eyaletindeki Stone Mountain kasabasında hayata gözlerini yuman “Dutch” (Hollandalı) lakaplı Van Kirk, basının atom bombasının atılması ile ilgili neler hissettiği yolundaki sorulara hiçbir gün cevap vermemişti.

Hiroşima’ya 69 yıl önce atom bombası atan uçakta seyir subayı olarak görev yapan Van Kirk, 350 bin kişilik şehir nüfusunun 70 binden fazlasının ani radyasyonun etkisiyle ölümüne tanıklık edenlerdendi. Dünya tarihinde ilk defa bir şehire atılan atom bombası o günden sonra sürekli dünya gündemine gelmiş bunun insanlık tarihinde eşi benzeri olmayan bir vahşet olarak değerlendirilmişti.

Van Kirk’in oğlu Tom Van Kirk, babasının ölümünden sonra ilk defa CNN’e katıldığı programda, “Babam görevinden ötürü herhangi bir üzüntü duymadı.” diye açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.