Federal Hakim Oakland polisi hakkında sorgulama başlattı

Federal Hakim Oakland polisi hakkında sorgulama başlattı

Federal Hakim salı günü verdiği bir emirle Oakland şehrinin ve polis biriminin Oakland’ı İşgal Et göstericilerine yönelik uyguladığı orantısız gücü açıklamasını istedi. Federal Hakim, bir hafta içinde konuyla ilgili açıklayıcı bir planın kendilerine ulaşmaması halinde şehir hakkında ‘yaptırım’ uygulayacağını da açıkladı. Federal Mahkeme’ye Oakland İşgalcileri’ni püskürtmede kullanılan yöntemlerin insanlık dışı olduğuyla ilgili pek çok şikayet mektubu gitti.
Bölge İdare Hakimi Thelton Henderson tarafından yayınlanan ve açıklama istenen talimat metninde bir rapora da yer verildi. Raporda Oakland polisinin göstericilere karşı ‘ezici ve ordu tipi bir karşılık’ verdiği belirtiliyor.
Raporda “Salı günü yaşanan olaylarla ilgili resmi ve resmi olmayan birçok video kaydı izledik. Bu videolar daha başka sorular sormamızı sağladı. Göstericilere karşı kullanılan gücün oranı ve bunun ilgili düzenlemelere aykırı olup olmadığı mahkememiz tarafından araştırılacaktır.” açıklaması yapıldı.
Raporda ayrıca ilk kez resmi olarak geçtiğimiz ekim ayında Oakland Polisi SWAT ekibi üyelerinden bir tanesinin Irak’tan yeni dönen bir savaş gazisine ‘fasulye çuvalı koltuk’ olarak tanımlanan yumuşak bir madde fırlattığı kabul edildi. ABD Eski denizcisi Scott Olsen’in ayrıca gözyaşartıcı bombanın etkisiyle de ağır yaralandığı diğer protestocular tarafından doğrulandı.

oakland1Olsen vakasıyla birlikte polisin göstericilere en fazla şiddet içeren davranışlarda bulunduğu merkezlerden bir tanesinin Oakland olduğu yeniden gündeme gelmiş oldu.
Salı günü 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yüzlerce Oakland’ı İşgal Et göstericisi ekonomik dengesizliklere dikkat çekmek için Oakland sokaklarında yürüdü. Polis göstericilere gözyaşı ve biber gazıyla karşılık verdi. Olaylarda en az 9 gösterici tutuklandı. Oakland polisi 2003 yılından bu yana hakkında açılan davalarla uğraşıyor. 2003 yılında Riders davası olarak da bilinen olaylarda Oakland polisi delil üretmek, polis raporlarını yeniden düzenlemek ve hukuk dışı güç kullanmak suçlarından yargılanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.