Eski CIA Başkanı Petraeus Libya hadisesini anlatacak

Eski CIA Başkanı Petraeus Libya hadisesini anlatacak

Kendisine yakın kadınların mailleşmeleriyle yasak aşkının ortaya çıkması üzerine istifa eden CIA Başkanı David Petraeus’un ilişki ağı bu hafta her saat başı daha da karmaşık bir hale geldi. Petraeus dosyasına dair tahkikatı CIA’ den ayrı çalışan bir diğer istihbarat teşkilatı olan FBI’ın yürüttüğü ortaya çıkarken, hadisenin ortaya çıkış zamanlaması akıllarda soru işareti bıraktı. Petraeus’un ayrıca Libya’da öldürülen ABD Büyükelçisi ve CIA ajanları hadisesine dair ifade vermesi bekleniyor.   

FBI tarafından yürütülen tahkikata göre, Başkanı David Petraeus ile yakın ilişkide bulunan Paula Broadwell (40) isimli kadının yalnız 60 yaşındaki eski General Petraeus’un sevgilisi olmadığı ve aynı zamanda generalin biyografisini de yazdığı ortaya çıktı. Broadwell’in David Petraeus ve ailesine yakın Jill Kelley isimli başka bir kadına gönderdiği ”taciz edici” e-postalardan sonra çirkin hadisenin ortaya çıktığı belirtildi. Bunun üzerine FBI güvenlik sebebiyle David Petraeus’un e-postalarını inceledi.

Bir yedek subay olan Paula Broadwell, terörle mücadele uzmanı olarak ABD Kara Harp Okulu’nda dersler vermekte ve Harvard Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaktaydı. Ayrıca Londra’daki King’s College’da Savaş Stratejileri üzerine doktora tezini vermek  üzere olan Broadwell evli ve 2 çocuk annesi olmakla beraber görevde olmadığı zamanlarda ailesiyle beraber Kuzey Karolina’daki evinde yaşıyordu.

Bu hafta ulaşılamayan Broadwell önceki röportajlarında Petraeus ile Harvard Üniversitesinde tanıştığını, araştırması konusunda yardımcı olması amacıyla mesajlaştıklarını ve Petraeus’un 2010 Haziran’ında Afganistan’a tayininin çıkmasının ardından Petraeus’un daveti üzerine birçok kez Afganistan’a gittiğini ve araştırmasını bir biyografiye çevirdiğini söylemişti. Ayrıca çift burada da çalışmak üzere birçok kez bir araya gelmiş.

David Petraeus ile olan ilişkisini Petraeus’un eşinin Florida’da yaşayan arkadaşı Jill Kelley ile paylaşan Broadwell’in e-mailleri CIA Başkanı’nı zor duruma düşüren ve istifaya zorlayan bir hareket olarak değerlendirildi. Kelley, kocası ile birlikte aile dostları Petraeus’u ihtar ettiklerini ancak bu tatsız hadisenin ortaya çıkmasına mani olamadıklarını belirtti.

Petraeus: “İrademizin zayıflığını gösterdim”

Beyaz Saray, Çarşamba günü Petraeus ile iletişime geçerek bu ciddi problemi General’e anlatmıştı. Bundan yalnızca bir gün sonra Perşembe sabahın erken saatlerinde Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon ile iletişime geçen Petraeus, Başkan Obama ile görüşme talep etmişti. Cuma günü gerçekleşen görüşmeden sonra Başkan Obama CIA Başkanı David Petraeu’un emekliye ayrılma talebine istinaden generalin istifasını imzalamıştı. Cuma günü CIA personeline yapılan açıklamada Petraeus şunları söylemişti: ”37 yıllık uzun bir evlilikten sonra gayrimeşru bir ilişki yaşayarak kendi irademin zayıflığını gösterdim.”
 
CIA personeli endişelerini dile getirmişti

CIA çalışanları Broadwell’in CIA Başkanı’na eşsiz yakınlığı hakkında endişelerini dile getirmişlerdi. Broadwell, sık sık Virjinya eyaletindeki istihbarat karargahını ziyaret ediyor ve Petraeus ile ofisinde bire bir görüşüyordu. Hatta bazı toplantılara Petraeus’un misafiri olarak da katıldığı biliniyor.
 
Zamanlama ilgi çekici

Yabancı haber kaynaklarına göre bu olayların ortaya çıkışının zamanlaması da oldukça ilgi çekici olarak değerlendiriliyor. Öncelikle bunların hiçbiri Salı günkü başkanlık seçimlerinden önce halka duyurulmadı. İkinci olarak ise Petraeus haftaya, Eylül’de Libya’daABD Büyükelçisi ve 2 CIA ajanının öldürülmesi ile ilgili duruşmalara tanık olarak katılacaktı. Bingazi’deki ABD Büyükelçisi’ne yönelik saldırının Müslüman Dünyasında krize yol açan film protestosunun bir sonucu olup olmadığı üzerine tartışmalar devam ediyor.

Öte yandan, hadise Cumhuriyetçi ve Demokratların da tepkilerine yol açtı. ABD’nin milli güvenliğinin böyle boş gelişmelerden menfi etkileneceğini dile getiren siyasi merciler FBI’ın zamanlamasını tenkit ettiler. FBI’dan yapılan açıklamaya göre, tahkikatın tamamen protokollere uygun bir şekilde yapıldığı kaydedildi. Yeni Başkan seçilene kadar Petraeus’un yardımcısı Micheal Morell CIA’ in geçici başkanlığına tayin edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.