Boston Maratonu saldırısı Obama’nın terör politikasını değiştirir mi?

Boston Maratonu saldırısı Obama’nın terör politikasını değiştirir mi?

Boston Maratonu’nda art arda patlayan iki bomba yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) değil dünyanın da birinci gündem maddesi oldu. Yaşanan şok etkisi 11 Eylül trajedisindeki kadar büyük olmasa da geçtiğimiz 12 yılın ardından ABD ilk defa böylesine etkili bir terör saldırısına maruz kaldı. Peki Boston saldırısı, Obama hükümetinin terörle mücadele politikasında bir değişime yol açacak mı?

Başkan Obama’nın terörle mücadele formül değiştirmeyeceğini savunan Dayton Üniversitesi öğretim üyesi ve terör uzmanı Mark Ensalaco, bu iddiası için ilginç gerekçeler sundu.

Zaman Amerika’ya konuşan Prof. Dr. Ensalaco, teröre karşı mücadelede yaşanacak herhangi bir politika değişiminin yalnızca bir alan ile sınırlı kalamayacağını söyledi. Ensalaco, terörle mücadele poltikasının değişmesi durumunda mevcut güvenlik ve diplomasi politikalarının da yeniden gözden geçirilerek yapılandırılması gerekeceğini kaydetti. Mark Ensalaco, ‘‘Obama hükümetinin sürdürdüğü politikalarda bir değişime gitme ihtimali olduğunu düşünmüyorum. Terörle mücadelede Obama hükümeti yine insansız hava araçlarıyla Afrika’da, Yemen’de ve Pakistan’da, Afganistan’da düzenlediği operasyonlara devam edecektir’’ diye konuştu.

Washington yönetimini yeni kararlar almada yavaş davranmakla eleştiren Ensalaco, ‘‘Bakın geçtiğimiz Aralık ayında 20’si çocuk toplam 26 kişinin öldürülmesi tüm ülkeyi şok etmişti. Buna rağmen bu olay dahi Washington’da silah edinme konusunda ciddi bir politika değişimini tetikleyemedi’’ diye konuştu.

Ensalaco, Boston Maratonu saldırısının yalnızca terörle mücadelede yürütülen mevcut politikanın daha da güçlendirilmesine katkı sağlayabileceğini dile getirdi. Ensalaco, saldırının ulsulararası boyutunun olması durumunda ise bunun Afrika, Yemen, Afganistan, Pakistan’da sürdürülen terörle mücadeleye halkın daha fazla destek vermesine imkan sağlayacağını savundu.

Saldırıdan kimlerin ya da kimin faydalanmış olabileceği yönündeki soruya ise Ensalaco şöyle cevap verdi; ‘‘Birileri bir mesaj vermek istiyorsa ya da intikam almak gibi bir amacı varsa o kimselerin bu olaydan fayda sağladığı söylenebilir. Böyle bir olaydan çıkar elde edilebilmesi iğrenç bir durum ama aynı zamanda bir gerçek… Olayın bir maddi bir hesaplaşma için yapılmadığı gerçek. Dediğim gibi insan öldürmeyi, mesaj vermeyi istemiş kişi veya kişiler bu olaydan ödülünü aldı, istedikleri gündemi ülkede hakim kıldı.’’ 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.