Bir ünlü gazetecinin daha ‘yalan’la başı dertte

Bir ünlü gazetecinin daha ‘yalan’la başı dertte

Fox News haber kanalının ünlü haber sunucusu Bill O’Reilly’nin 33 yıl önce yaptığı bir haber başına dert oldu.

Mother Jones dergisi, yıllardır 1982’de Falkland Adaları Savaşı’nı gazeteci olarak takip etmekle övünen O’Reilly hakkında ilginç bir iddia ortaya attı. David Cron ve Daniel Schulman’ın ortak kaleme aldığı makalede, O’Reilly’nin savaş bölgesine asla adım atmadığı öne sürüldü. Dergi, ünlü gazetecinin haberlerini savaşı yerinde takip ediyormuş gibi kurguladığını yazdı. Mother Jones’a göre O’Reilly, savaş esnasında Falkland Adaları’na bin 200 mil (2 bin km) uzaklıkta bulunan Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te idi.

“Haberlerimde hiçbir zaman Falkland Adaları’nda olduğumu söylemedim” diyen Bill O’Reilly ise hakkındaki iddayı ortaya atan gazeteci David Corn için ağır eleştirilerde bulundu. O’Reilly, gazeteci için “Ölüm bölgesinde olmayı hak ediyor” dedi. Bu sözlerinin tepki çekmesi üzerine O’Reilly, ölüm bölgesi ifadesiyle Corn’u tehdit etmediğini, sadece sokak argosu kullandığını ileri sürdü.

O’Reilly’i kullandığı şiddet dilinden dolayı kamuoyundan ve Corn’dan özür dilemeye çağıran Mother Jones Dergisi Yayın Yönetmeni Clara Jeffery, dergilerinin eleştirilmesinden rahatsızlık duymadıklarını söyledi.

“GAZETECİ ŞİDDET DİLİ KULLANAMAZ”

Gazetecilerin şiddete dayalı bir dil kullanmalarının ne mesleki ne de etik açıdan doğru olduğunu belirten Jeffery, kendi çalışanlarının güvenliğinin her şeyden önce geldiğini belirtti. Jeffery, geçtiğimiz hafta söylediği bir yalanın ortaya çıkması üzerine kanalından 6 aylık uzaklaştırma cezası alan NBC ana haber sipikeri Brain Willims’ı hatırlatarak, “O’Reilly’de de Williams sorunu var” dedi. Williams, daha önce 2003 yılında Irak’ta bindiği bir helikoptere düşman güçleri tarafından roket atıldığını söylemişti. Geçtiğimiz hafta ise Williams’ın helikopterine böyle bir saldırı düzenlenmediği ortaya çıkmıştı.

“AYAK BASMADIĞI SAVAŞ BÖLGESİNDEN HABERLER VERDİ”

O’Reilly’in savaş bölgesinde olmadığı iddialarını kaleme alan Corn ile Schulman makalelerinde, ‘”Yıllarca, ayak basmadığı savaş bölgesinden haber vermiş edaları ile kahramanca hareket etti. Bu, yalnızca kendi uydurduğu hikayelerden alıntıydı” diye yazmıştı.

1982 yılında patlak veren Falkland Adaları savaşını O’Reilly’nin diğer gazeteciler gibi Buenos Aires’ten aktardığını hatırlatan Corn ve Shulman, “O’Reilly diğerlerinin aksine sanki Ada’daki çatışmaların ortasından gelişmeleri rapor ediyormuş gibi anlattı” eleştirisinde bulundu.

O’Reilly ise kendisinin de diğer yabancı gazeteciler gibi savaşı Buenos Aires’ten takip ettiğini, hiç bir zaman savaş alanında olduğunu söylemediğini savundu. O’Reilly, söylediklerini doğrulayacak 8, 9 gazeteci arkadaşının olduğunu ve kendisi ile aynı dönemde savaşı takip ettiklerini belirterek, “David Corn, ölüm bölgesinde olmayı hak ediyor. Meseleğim boyunca her haberimin, her söylediğimin arkasındayım” sözleriyle kendini savundu.

O’REILLY, GÖSTERİLERİ DE OLDUĞUNDAN FARKLI HABERLEŞTİRMİŞ

Falkland Adaları savaşı sonrasında Arjantin’de halkın Başkanlık Saray önünde yaptığı gösterileri ‘Savaş alanı’ diye tarif eden O’Reilly’nin olayı abarttığı da makalede yer almıştı. O’Reilly kendisini sert bir dille savunsa da hem akdemisyenler hem de meslektaşları ünlü sunucuyu yalanladı. George Washington Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Fakültesi öğretim üyesi Frank Sesno, O’Reilly’nin iddia ettiği gibi Buenos Aires’te halkın ayaklanmadığını, yalnızca sıradan protesto gösterileri düzenlendiğini söyledi. CNN için o yıllarda savaşı takip eden emekli gazeteci Jim Clancy de gösterileri savaş alanına benzeten Fox News sunucusunu yalanlayarak,  olayın sıradan gösteri olduğunu yazdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.