Avrupa’daki madenlerde öncelik can güvenliği

Avrupa’daki madenlerde öncelik can güvenliği

Maden kazalarını yıllar önce çözen Avrupa’da öncelik can güvenliği. Dolayısıyla denetimler çok sıkı yapılıyor. Almanya’da devletin yanı sıra bağımsız kurumlar da denetim yetkisine sahip. Eksiklik bulunduğunda maden kapatılıyor veya ciddi cezalar kesiliyor. İşçilerin kilo ve boy dengesine bile dikkat ediliyor.

301 kişinin hayatını kaybettiği Soma’daki kömür ocağında yaşanan facia, maden işçilerinin güvenliğini de tartışmaya açtı. Bu tartışmalarda söz dönüp dolaşıp Batı’daki örneklere geliyor. Özellikle Almanya ve Fransa’nın meydana gelen kazalardan dersler çıkardığı ortaya çıkıyor. Soma’daki gibi facianın bir benzeri Almanya’da en son 1962 yılında meydana gelmiş.
Saarland eyaletindeki ocaktaki patlamada 299 işçi hayatını kaybetmiş.

Almanya Herne şehrindeki eski maden ocağı, bugün Maden Ocağı İş Güvenliği Merkezi olarak kullanılıyor. Merkezde maden ve kömür ocağında çalışan işçiler için uygulamalı eğitimler veriliyor, tatbikatlar yapılıyor. 47 yaşındaki Metin Ayçıl, bu merkezde uzman-eğitmen olarak 26 yıldan beri görevli. Türkiye’den gelen kurtarma ekiplerine de eğitim verdiklerini belirten Ayçıl, Almanya’da alınan güvenlik önlemlerini şöyle sıralıyor: “Ocak işçilerinin yer altına inmeden evvel hayat kurtarma filtresinin yanında kask, özel eldiven, diz korumaları giymeleri gerekiyor. Bunların yanında yeraltındaki gaz kalınlığını inceltmek için özel hava aletleri bulunuyor. Bunun kullanımı da Avrupa Birliği genelinde zorunlu.”

SCHALKE 04’Ü MADEN İŞÇİLERİ KURDU

İşçi kondisyonunun korunması için şirketlerin her türlü önlemi aldığını belirten Ayçıl, bunun için her maden ocağının özel spor kulüpleri bulunduğu bilgisini paylaşıyor. Schalke 04 kulübünün de maden ocağında çalışan işçiler tarafından kurulduğunu söyleyen Ayçıl, Schalke’nin efsanevi futbolcularının maden çalışanları olduğuna dikkat çekiyor. Buna ek olarak ise her yıl 10 kilometrelik koşulara da katılım zorunlu tutuluyor. Kilo ve boy dengesinin korunması gerekiyor. Eğer bu denge korunamazsa doktor, işçinin ocakta çalışmasına izin vermeyebiliyor. Emeklilik yaşı ise 49. 25 yıl burada çalışan bir işçi 49 yaşında erken emekliliğe ayrılıyor. Almanya’da iş güvenliğinin çok ciddiye alındığını belirten Ayçıl, “Devlet kurumları yanında bağımsız kurumlar da belli aralıklarla ocaklara gidip denetimler yapar. Uygunsuz bir şey bulunursa o ocak veya işyerini kapatılır ve ceza kesilir.” dedi.

İş Güvenliği Uzmanı Matthias Stenzel, kısa bir süre önce Türkiye’de denetimlere katılmış. Ülkemizdeki tedbirsizlikler konusundaki şaşkınlığını dile getiren Stenzel, “Bazı yerlerde sigara içildiğini, ateşin kesinlikle olmaması gereken yerlerde kaynak yapıldığına dair belirtiler gördük.” ifadelerini kullandı. Ayçıl da bir gün Türkiye’deki ocaklara gittiğinde kendisine sigara teklif edildiğini söylüyor ve “31 yıldır burada çalışıyorum. Bu alanlarda ve özellikle madenin içerisinde kesinlikle kimse sigara içmez.” ifadelerini kullandı.

OKSİJEN MASKESİZ KİMSE OCAĞA İNEMEZ

Almanya Türk Maden Mühendisler Derneği Başkanı Kemal İnan da Almanya ile Türkiye madenciliği arasında çok fark olduğuna dikkat çekiyor. En belirgin farkın havalandırma sisteminde gözlendiğini ifade eden İnan, “Havalandırma sistemi düzgün yapıldığı sürece herhangi bir problem yaşanmaz.” diyor. Maden ocaklarında grizu patlaması olmaması için deneyler yapan, kömür tozu ve metan gazı infilakı uzmanı Adil Burnaz ise oksijen maskesinin önemine dikkat çekti. Burnaz, “Oksijen maskeleri takılmış olsaydı, inanıyorum ki, hiçbir kimseye bir şey olmazdı.” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.