Ahıskalı Türkler, provokatör ‘AK Parti’ destekçisi gruba insanlık dersi verdi

Ahıskalı Türkler, provokatör ‘AK Parti’ destekçisi gruba insanlık dersi verdi

AK Parti destekçisi olduklarını belirten bir grup, Massachusetts Ahıska Türk Birliği (MATA) tarafından bu yıl 3.sü düzenlenen uluslararası konferansı bastı.

Konferansın oturum arasında kürsüye çıkıp konuşmak istediğini belirten grup, Ahıska Türklerini kendilerinin temsil ettiğini savundu.

Panelin yapıldığı Massachusetts eyaletin Springfield şehrindeki Western New England Üniversitesi kampüsüne gelen grup, salonu terk etmesini isteyen panele ev sahipliği yapan MATA üyelerini tehdit etti. Grubun tehdit ve küfürleri üzerine üniversitenin güvenlik güçlerini çağıran organizasyon yetkilileri, kolluk güçlerini görevlerini yapmaya çağırdı.

Grubun önderi olduğunu belirten ve Ohio eyaletinden gelen (Panelin yapılığı yere araç ile uzaklığı 10 saat) İslam Shakhbandarov, ‘‘Paralel çetenin işleri bunlar, bizi bölmeye çalışıyor’’ dedi. Bunun üzerine ‘‘Paralel çete olduğunu iddia ettiğiniz STK hakkında elinizde ne tür belge, bilgi var?’’ sorusuna ise cevap vermekten kaçındı.

Sürekli konuşmak istediğini, kürsüye çıkmak arzusunda olduğunu belirten Shakhbandarov, bu isteği yerine getirilmeyince grubu Ermenilere destek vermekle itham etti.

Üniversite’nin güvenlik güçleri tarafından grup salon dışına çıkarılmasından sonra panele devam edildi. Salon önünden ayrılmak istemeyen grubu daha sonra bölge polisi gelerek dağıttı.

Panelin 3. oturum konuşmacılarından olan Amerika’daki Ahıska Türkleri Birliği Derneği (AMTOA) Başkanı Sarvar Mürseloğlu, yapılanların büyük terbiyesizlik olarak değerlendirdi. Mürseloğlu, ‘‘Biz sorunlarımızı bir araya gelerek çözebiliriz. Medeni bir şekilde. Buraya gelip baskın yapanlar gibi değil. Bu vicdanını kaybetmektir. Vicdanımızı kaybetmişsek, herşeyimizi kaybetmişizdir demek’’ diye sitem etti.

ABD’ye gelen 15 bin Ahıska Türkü’nün bu ülkeye gelmesinde başkanı olduğu derneğin aracı olduğunu hatırlatan Mürseloğlu şöyle devam etti; ‘‘Pravakatörlere burada yer yok… Bu panel ilk defa bu sene yapılmıyor. Vakti zamanında çağırdık gelin katılın diye. Şimdide gelmişler neden bizi çağırmadınız diyorlar. Bunlar siyaset yapıyor, biz çok siyasetçi gördük.’’

IMG_2395

‘‘BİR YIL ÖNCEDEN YAPILACAĞI BELLİ OLAN PANEL NASIL NİFAK SOKAR?’’

Panelin bir yıl önceden yapılacağı şehir ve tarih olarak belirlendiğini belirten panelistlerden Ensar Süleymanov, paneli basanların ‘‘Ahıska Türklerini bölüyorlar’’ iddiasını çürüttü. Bugün (Pazar) yapılan panelin Springfield’a yapılacağını geçen yıl 2.’sinin düzenlendiği St. Louis şehrinde kendisinin bizzat kürsüden dile getirdiğine dikkat çeken Süleymanov, ‘‘Kalkmışlar şimdi neden bu paneli bize haber vermeden yapıyorsunuz diyorlar. Bugün yapılan panelin yerini ve tarihini geçen yıl St. Louis’deki Ahıska Türkleri panelinin 2.sinde bizzat ben dile getirdim. Hatta oradan bu arkadaşları da davet ettim. Şimdi gelip yapılan bir işi provake etmeye çalışıyorlar. Bu yapılanlar cahillik.’’ dedi.

Panelin, siyasi bir konu değil yalnızca Ahıska Türkleri’nin dilini, dinini yeni nesillere nasıl aktaracağı temalı olduğunu kaydeden Süleymanov, ‘‘Bizim için en önemlisi atalarımızın canını verdiği dinimizi, dilimizi yaşatmak. Cahillik en büyük düşman, inşallah bu gelenlerde bir gün bunları anlar’’ şeklinde konuştu.

Türkiye ve ABD genelinden gelen akademisyenler ile Ahıska Türkleri’nin önde gelen isimlerinin katıldığı panel, günboyu devam etti. Panel için Türkiye’den gelen Ahıska Dernekleri Federasyonu (AHİSKAFED) Başkanı Habibullah Mürsel, Ahıska Türklüğü’nün geleneği, göreneği, inancını koruyabilmesi için aile içi eğitimin önemine vurgu yaptı. Mürsel, başkanı olduğu federasyonun 10 farklı ülkede yaşayan Ahıskalı Türkler’in herbirini kardeş olarak gördüğünü ve öyle de hizmet vermek için çalıştıklarını dile getirdi.

IMG_2326BELEDİYE BAŞKANI: LÜTFEN KÜLTÜRÜNÜZÜ KORUYUN

Panele katılan Agawam belde Belediye Başkanı Richard Cohen, Ahıska Türkleri’nin ABD’nin kültürel zenginliğine zenginlik kattığını söyledi. Panele katılanlarda bir ricası da olan Başkan Cohen, ‘‘Sizden çok rica ediyorum, değerlerinizi, kültürlerünüzü yitirmeyin. Farklılığımız zenginliğimizdir. Bunun en güzel örneği de işte bu ülkedir’’ dedi.

‘‘ABD’DE HİÇBİR AHISKA TÜRKÜ YÜZKIZARTAN İŞE KARIŞMADI’’

West Springfield Ahıska Türkleri’nin önde gelen isimlerinden olan İmam Yusuf Shahanov, ABD’nin kendileri için yeni bir vatan olduğunu söyledi. ‘‘Aile yaşantımızı, kültürümüzü, inancımızı bugüne kadar koruduk, bundan sonra da korumak için ne yapmamız gerek onları oturup konuşmalıyız’’ diyen Shahanov, ‘‘Kendi değerlerimizi korumuşuz ki bugüne kadar Amerika’da yaşayan hiçbir Ahıska Türk’ü yüz kızartacak olayla adı anılmamıştır’’ dedi.

‘‘PANELİ BASANLAR DA BİZİM KARDEŞLERİMİZ’’

Philadelphia şehrinden katılan İmam Mikail Latipov, paneli basan grup için, ‘‘Bunlar bizim kardeşlerimiz, onlarla yarın yine kucaklaşacağız’’ şeklinde konuştu.

Paneli basanların genç olduğunu hatırlatan Latipov,  ‘‘Bu kişiler söyledikleri gibi doğru insanlar ise güzel bir şeyler yapsınlar, bizde onları örnek alalım. Provokasyonla olmaz bunlar’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.