Yunanistan’a 15,5 milyar Euro’luk cömert teklif

Yunanistan’a 15,5 milyar Euro’luk cömert teklif

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının Rum bankaları için olumsuz etkilere sahip olabileceği uyarısında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’tan kreditörlerin ‘cömert’ teklifini kabul etmesini istedi. Çipras ise kreditörleri ‘şantaj’ yapmakla suçladı. Merkel ve Hollande, dün Çipras’la 45 dakikalık özel bir görüşme yaptı. Yunanistan’a yaklaşmak için bir adım attıklarını söyleyen Merkel, “Şimdi benzer bir adım atma sırası Yunan tarafında.” dedi. Almanya ve Fransa liderleri, bugün Brüksel’de yapılacak Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısını anlaşma için son şans olarak değerlendirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise anlaşmanın sağlanacağına dair epey iyimser olduğunu söyledi. İki liderin ‘cömert’ olarak nitelendirdikleri teklife göre Yunanistan’a 15,5 milyar Euro’luk kredi verilecek. Atina yönetimi böylece kasım ayı sonuna kadarki borç ödemelerini yapabilecek. Bu süre içinde ise Yunanistan Parlamentosu’nun reform paketini onaylaması isteniyor. Teklifi kabul etmemesi halinde Yunanistan, vadesi ay sonunda dolacak IMF borç taksitini ödeyemeyecek. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras AB zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, “AB’nin kuruluş prensipleri arasında demokrasi, birlik, eşitlik ve karşılıklı saygı yer alır. (Birlik) şantaj ve ültimatomlar üzerine kurulmamıştır. Kimsenin bu prensipleri tehlikeye atma hakkı yoktur.” dedi.

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmasının Rum bankaları için olumsuz etkilere sahip olabileceği uyarısında bulundu. Moody’s, Rum bankalarının 2013 yılının Mart ayında Yunanistan’daki şirketlerini satmaları sayesinde şu ana kadar sıkıntı yaşamasalar da bundan sonraki gelişmelerden etkilenebileceğini kaydetti. Açıklamada, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasının, Rum bankalarının aktif kalitesi ve performansı üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğini, çünkü çeşitli Rum işletmelerin Yunanistan’da faaliyetleri olabileceğini bildirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.