“Türkiye’de ekonomik durum sürdürülebilir değil”

“Türkiye’de ekonomik durum sürdürülebilir değil”

İngiliz Financial Times gazetesi Türkiye’de ekonomik büyümenin durumu hakkında bir haber-yorum yayımladı. Daniel Dombey imzası ile çıkan yazıda, mevcut ekonomik durumun sürdürülebilir olmadığı belirtiliyor. Yazıda, “Türkiye iç ve dış şoklara hassas kalmaya devam ediyor ve büyüme son standartlara göre vasat.” deniyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre yorumda Türkiye’nin son on yıldaki güçlü büyümesinin birçok gelişmekte olan ülkeden farklı durduğu ifade edildi. Ancak Türkiye’nin büyük ölçüde iç talep ve aktif inşaat sektörüne dayalı ekonomik modelinin artan gerilim altında olduğu vurgulanan yazıda, büyüme oranlarının 2010 ve 2011’deki yüzde 9’dan, 2014 yılında keskin biçimde yüzde 3’ün altına düştüğüne dikkat çekildi. Yazıya göre, ülke çapında tüketici güveni beş yılın en düşük seviyesine düşerken, işsizlik yüzde 11 ile son beş yılın en yüksek düzeyine çıktı. Gayri safi yurtiçi hasıla birkaç yıldır kişi başına 10 bin Dolar civarında sıkışmış halde. TL, dolar karşısında Mayıs 2013’ten bu yana yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti.

Financial Times’ın yazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirenlerin yatırımın, rekabet gücündeki yetersizlikler sebebiyle aksadığını savunduğu ifade edildi. Türk işletmelerinin yeni pazarlar bulmadaki esneklikleri ile tanındığına işaret edilen yazıda, ancak iç ekonomi yavaşlarken, büyük ve kalıcı ihracat artışları sağlamanın zorlaştığına vurğu yapıldı. Yazıda şu değerlendirmelere yer verildi: “Talebi, Avrupa’daki ekonomik sorunlar ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika’daki birçok piyasaları içine çeken kaos da olumsuz etkiledi. Bu tür eğilimler ülkenin mevcut ekonomik durumunun sürdürülebilir olmadığı konusunda bir fikir birliği oluşturdu ama çözüm konusunda bir mutabakat yok. Türkiye’nin siyasi ve büyük ölçüde ekonomik geleceği, Erdoğan’ın mahkemeler veya Meclis’ten pek muhalefet gelmeyecek bir başkanlık sistemini hayata geçirip geçirememesine bağlı.

Dış dünyadaki değişikliklere rağmen, cumhurbaşkanının kolay paranın siyaset ve ekonomik getirilerine bel bağlamasından kaygı duyuluyor. Türkiye’nin ikilemi bu. Bir dönemin ekonomik başarısı, liderinin gücü elinde toplamasına yardımcı oldu. Şimdi muarızları, daha fazla güç konsantrasyonunun Türkiye’nin geleceğine zarar vereceği uyarısında bulunuyor. Aynı zamanda, yabancı fonlar her zamankinden daha titiz. Türkiye iç ve dış şoklara hassas kalmaya devam ediyor ve büyüme son standartlara göre vasat. Ekonomik zaferlerle dolu yılların anıları hâlâ tazeyken, daha az hoşgörülü bir dünyaya uyum sağlamak zor olacak.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.