Türkiye ilk F35 savaş uçaklarını 2018’de teslim alacak

Türkiye ilk F35 savaş uçaklarını 2018’de teslim alacak

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin, Texas’ta ortaklaşa ürettiği savaş uçağı F35 Lightning II, New York’ta basına tanıtıldı.

Uçak üreticisi firma yetkilileri Türkiye’nin, verdiği 100 tane uçak siparişinden ilk ikisini 2018’de teslim alacağını söyledi. 1990 yılında tasarlandıktan sonra, ABD ve İngiltere’nin başını çektiği bir konsorsiyum tarafından hayata geçirilen projeye,Türkiye 1999’da dahil oldu. 2005’den beri yapımı devam eden F35, F16 savaş uçaklarına göre 2 kat daha hızlı ve gizli uçuş özelliğine sahip. 5. nesil savaş uçağı olarak tanımlanan F35, radara yakalanmadan, hedefini imha edebiliyor.

Gazetecilere bilgi veren üretici firma Lockheed Martin’in İş Geliştirme ve Stratejik Entegrasyonu’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Jack R. Crisler, F35’in bazı bölümlerinin Türk firmaları tarafından üretildiğini söyledi. Türkiye’nin ilk F35 uçaklarını 2018’de alacağını belirten Crisler, uçak maliyetini düşürme çalışmalarınında devam ettiğini belirtti. F35’in yeni radar sistemi ve gelişmiş sensörler sayesinde diğer savaş uçaklarından çok daha farklı olduğunu belirten Crisler “F35, F16 uçağına göre daha hızlı ve radara yakalanma riski daha az. Kilometrelerce uzaklıktaki hedefini vurup, bölgeden güvenli bir şekilde uzaklaşabilir. F16, mühimmatları uçağın dışında taşırken, F35, bütün mühimmatları uçağın içinde taşıyabiliyor.” şeklinde bilgi verdi. Crisler, uçak yapımına destek veren Türk firmaları ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.f35 ucagı

TÜRKİYE UÇAK BAŞINA 85 MİLYON DOLAR ÖDEYECEK

Lockheed Martin şirketi uçak üretimi maliyetini düşürmeyi hedefliyor. İlk siparişlerini 2018’de alacak olan Türkiye’nin uçak başına 80-85 milyon dolar ödeme yapması bekleniyor. Şirket, o zaman kadar maliyeti yüzde 30 oranında düşürmeyi hedefliyor.

YILDA 204 ÜRETME KAPASİTESİNE SAHİP

Projeye dahil olan ülkeler belirlenen tarihlerde ABD’deki 8 ayrı havva üssünde F35 uçağının uçuş testlerini yapabilecek. Firma, ayda 17 olmak üzere yılda 204 uçak üretme kapasitesine sahip. Proje kapsamında bulunan ülkelerin talebine göre uçaklar sahiplerine teslim edilecek.

Gazetecilere uçak ile ilgili bilgi verildikten sonra, pilot eşliğinde F35’in bir simulatörünü kullanma izni verildi ve uçağın üzerindeki teknik kısımlar anlatıldı. Uçak ekranında iPad teknolojisine benzer dokunmatik bir panel olması ise dikkat çekti. Vurulacak hedef bu panel üzerinden ayarlanabiliyor.

ABD 2016 YILINDA TESLİM ALMAK ÜZERE 43 UÇAK SİPARİŞİ VERDİ

ABD Savunma Bakanlığı ile Lockheed Martin şirketi arasında önceki gün uçak teslim anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre şirket 2016 yılında, ABD Savunma Bakanlığı’na 43 tane F35 savaş uçağı teslim edecek.

Konsorsiyum bünyesinde Türkiye’nin yanı sıra, ABD, İngiltere Hollanda Avustralya, İtalya, Norveç, İsrail ve Japonya ülkeleri yer alıyor. F35’ler ABD’nin Texas eyaletinde üretiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.