“Rusya yaptırımlardan 40 milyar, petrolden 100 milyar dolar kaybetti”

“Rusya yaptırımlardan 40 milyar, petrolden 100 milyar dolar kaybetti”

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Ukrayna krizi nedeni ile uygulanan yaptırımlardan Rusya’nın kaybının yıllık 40 milyar dolar, petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile de 90-100 milyar dolar kayıpları olduğunu söyledi.

Moskova’da düzenlenen uluslar arası ekonomi forumunda konuşan Siluanov, “Biz jeopolitik yaptırımlar nedeni ile yıllık yaklaşık 40 milyar dolar kaybediyoruz. Petrol varil fiyatlarının yüzde 30 civarında düşmesi nedeni ile de kaybımız 90-100 milyar dolar civarında…” dedi.

Kırım’ı topraklarına dahil etmesi ve Doğu Ukrayna’da yaşanan iç savaş nedeni ile Batılı ülkeler Rusya’ya yaptırım uyguluyor. Askeri teknoloji, enerji ve mali piyasalarda uygulanan yaptırımlara karşılık Moskova da Batılı ülkelerden gıda alımını durdurdu.

Rusya’da jeopolitik risklerin artmasına paralel olarak da nakit çıkışı hızlandı. Rusya Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre sadece Ekim ayında kaçan para 28 milyar dolar.

Rusya Merkez Bankası yıl sonu tahminlerini 90 milyar dolardan 128 milyar dolara çıkardı. 2013’de 68 milyar doların çıktığı Rusya’da, bu rakam 2012’de 57 milyar dolar seviyesinde kalmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.